Gazdaság

Soha nem volt akkora mínuszban az állam, mint augusztusban

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 8. 13:45

Ebben az ütemben nem valószínű, hogy sikerül majd tartani a tervezett hiánycélt.

Az MTI közölte a Pénzügyminisztérium által közzétett gyorsjelentést, amelyből kiderül, hogy a múlt hónapban 358,4 milliárd forintos mínusszal zárt a költségvetés, még soha nem volt ekkora mínuszban az állam. Ez a hiány a központi költségvetés 3330,8 milliárd forintos hiányából, az elkülönített állami pénzalapok 125,1 milliárdos többletéből, valamint a tb pénzügyi alapjainak 93 milliárdos deficitjéből áll össze, írja a 444.hu a Portfolio nyomán.

Tavaly „csak” 236,2 milliárdos mínuszt jött össze augusztusban, idén ennek a másfélszerese. 2020-ban és 2021-ben a hiány 96 és 97 milliárdos volt, 2019-ben is csak 158 milliárdosa.

A rekord úgy jött össze, hogy az állam mindössze nyolc hónap leforgása alatt elérte a teljes évre tervezett hiány értékét. A módosított költségvetési törvény értelmében 2023 végéig 3400,2 milliárdos deficitet kellene összehozni a költségvetésnek, ebből már 3298,7 milliárd összejött. Ez az egész éves előirányzat 97 százaléka.

Ha havi átlagra bontjuk ezt az értéket, akkor kiderül, hogy egy hónap alatt átlagban 412,3 milliárd forint deficitet termelt az állam, a maradék hónapokban így már csak 101,5 milliárdos hiányt produkálhat, ha a költségvetést tartani akarják.

A hiány lefutása egészen júniusig szépen lekövette a tavalyi (kormányzati kiköltekezés miatt szintén rendkívüli) trendet, júliusban és augusztusban azonban elszakadt a tavalyi pályától, vagyis még a tavalyi rendkívüli kiadásokkal terhelt büdzsénél is rosszabb állapotban van idén a költségvetés

olvasható a Portfolio gyorselemzésében.

Az államkassza helyzetéről többet is megtudhat az RTL Híradó riportjából:


Nyitókép: MTI / Bruzák Noémi

#Gazdaság#pénzügyminisztérium#pénz#jelentés#hiány#deficit#államadósság

Címlapról ajánljuk