Gazdaság

A NAV szerint trükközött a katával egy szobafestő, milliókat fizettettek vele

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 14. 14:28

Azt nyilatkozta, hogy a bevétele a katás értékhatár alatt maradt, de a bankszámlájára érkező összegek ezt cáfolták.

35 millió forint adóhiányt, késedelmi pótlékot és bírságot fizettetett be a NAV egy szobafestővel, aki az adóhatóság szerint trükközni próbált a kata szabályaival.

A NAV-közleményt az MTI idézi, eszerint az egyéni vállalkozó bejelentette az adóhatóságnak tevékenysége szüneteltetését, és azt nyilatkozta, hogy a bevétele 12 millió forint – az alanyi adómentességre jogosító és katás adózókra irányadó értékhatár – alatt maradt. Ezt azonban megcáfolta a bankszámlája: az oda érkező összegek lényegesen meghaladták az adómentesség értékhatárát.

A szobafestő-mázoló, miközben egyéni vállalkozását szüneteltette, elvállalta egy épület generálkivitelezését, és a számlájára érkező összeg épp a kivitelezés ellenértékének felelt meg. Az ellenőrzés során a kivitelező és a megrendelő is azt a látszatot próbálták kelteni, hogy a beruházást nem az egyéni vállalkozó, hanem egy kényszertörlés alatt álló harmadik fél végezte el.

A NAV közleménye szerint a megrendelő megpróbálta visszaigényelni a kényszertörlés alatt álló társaság számláján szereplő összeg áfatartalmát, ezzel igazolva annak részvételét az ügyletben. Ám a NAV munkatársai azt állapították meg, hogy az a vállalkozás nem végezhette el a munkát, mert sem alkalmazottai, sem eszközei nem voltak hozzá.

Nyitókép (illusztráció): H. Armstrong Roberts/ClassicStock/Getty Images

 

#Gazdaság#kata#nav#adóelkerülés#egyéni vállalkozó#bírság

Címlapról ajánljuk