Gazdaság

Fekete-Győr: 27 milliárd forintnyi magyar adófizetői pénz ragadt benn az orosz kémbankban

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 10. 15:05

A képviselő Nagy Mártontól kapott választ arra, hogy mennyi volt a magyar részesedés a kilépés bejelentésének időpontjában.

Fekete-Győr András, a Momentum országgyűlési képviselője közérdekű adatigényléssel fordult Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterhez az orosz kémbankkal kapcsolatban – közölte a Momentum. 

Fekete-Győr arra volt kíváncsi, pontosan hogyan szerzett Magyarország részesedést a Nemzetközi Beruházási Bankban, hogyan változott ennek piaci értéke az orosz-ukrán háború kirobbanása óta, mekkora volt Magyarország tényleges részesedése a bankban a kilépés bejelentésének időpontjában, és milyen kiadásokkal jár Magyarország számára az bankból való kilépés. A miniszter válaszáról Fekete-Győr a Facebook-oldalán számolt be.

A gazdaságfejlesztési miniszter egy kérdésre volt hajlandó válaszolni, a többi esetben nemzetközi szerződésre hivatkozva megtagadta a válaszadást. Azonban ebből is kiderült, hogy a magyar részesedés a kilépés bejelentésének időpontjában 73 millió 757 ezer euró volt, mely 25,27 százalékos részaránynak felel meg. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy mintegy 27 milliárd forintnyi magyar adófizetői pénz ragadt benn az orosz kémbankban

– írja bejegyzésében a Momentum politikusa.

Fekete-Győr András szerint „a magyar kormány súlyos hibát követett el, hogy egyáltalán belépett az egykori budapesti KGB-főnök fia által vezetett intézménybe, amelynek célja egyes szakértők szerint az volt, hogy a bank dolgozóinak adott diplomáciai mentességet kihasználva orosz kémeket juttathassanak Európába”.

A képviselő közölte: panaszt nyújt be annak érdekében, hogy a további kérdéseire is feleljen Nagy Márton.

Nyitókép: Pixabay

#Gazdaság#fekete-győr andrás#momentum#Nagy Márton#gazdasági miniszter#orosz kémbank#kémbank#adófizető

Címlapról ajánljuk