Gazdaság

A magyar szállásadók negyedének több mint egymillió forinttal tartozik a Booking

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 8. 20:32

Főleg családi vállalkozásokat érint a botrány.

Minden második magyar szállásadót érint a Booking-botrány – derült ki a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kérdőíves felméréséből, amire eddig csaknem hatezer válasz érkezett.

Mint az MTI-vel megosztották, leginkább a családi vállalkozások által működtetett magánszálláshelyeket érinti a fennakadás, és az érintettek 80 százalékának a mai napig nem utalta át a globális szállásközvetítő oldal az elmúlt hetek szállásdíjait. Sőt, a válaszadók 34 százalékának azt jelezte a rendszer, hogy nekik van tartozásuk.

Az MTÜ a sérelmet szenvedett szolgáltatók támogatására jogsegélyszolgálatot indít, és egyeztetést kezdeményez az érintett hatóságokkal.

Mint arról a Híradóban hétfőn beszámoltunk, több szállásadónak már csak szeptemberi kifizetést ígér a Booking, amellyel szemben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is vizsgálódik.

 

Felháborító és elfogadhatatlan, hogy egy olyan ágazatban, amelyben az értékesítés mára nagyrészt az online térben zajlik, az egyik meghatározó multinacionális szereplő épp a kisvállalkozókkal szemben próbálja érvényesíteni erőfölényét, és ezzel családok ezreinek megélhetését veszélyezteti

– közölte Guller Zoltán, az MTÜ igazgatóságának elnöke. Az ügynökség felmérésében a válaszadók 26 százaléka jelezte, hogy egymillió forintnál nagyobb összeggel tartozik nekik a Booking.

Nyitókép: Nikolas Kokovlis/NurPhoto via Getty Images

#Gazdaság#booking#szállásfoglalás#magyar turisztikai ügynökség

Címlapról ajánljuk