Gazdaság

Százmilliókat is veszíthetett, aki ebbe fektette a pénzét – íme a legnagyobb kripto- és NFT-bukások

Dévai LászlóDévai László

2023. július 28. 5:55

A benzinkutasoktól a bankárokig mindenki ezekről az új befektetési formákról és az általuk eljövő pénzügyi forradalomról beszélt. Elon Musk a kriptovalutákra, Madonna, Neymar és Snoop Dogg pedig az NFT-kre fogadott. Aztán kidurrant az a bizonyos lufi. Egyelőre nem tudni, vajon teljesen eltűnnek-e ezek a befektetési lehetőségek, vagy csak korrigálta magát a piac, és lassan újra elindulhatnak majd felfelé.

Az elmúlt években a különböző kriptovaluták és NFT-k kultusza futótűzként terjedt el az interneten, minden ezekről a nehezen meghatározható, cserébe egyáltalán nem kézzel fogható dolgokról szólt. Az ok, amiért hirtelen nagyon sokan beszálltak például a kriptobizniszbe, éppen ez a hype, vagyis a felhajtás volt.

Az egész világ elhitte, hogy egy nagy gazdasági, pénzügyi fordulat, vagy ha úgy tetszik, forradalom van kibontakozóban, aki pedig az elején kimarad, az örökre lemarad.

Egy gyors áttekintés, hogy mit is jelentenek ezek a fogalmak:

  • Az NFT (non-fungible token rövidítése, vagyis magyarul: nem helyettesíthető zseton) 2017 óta létezik. Működése a Ethereum kriptovaluta blokklánc technológiáján alapul. Az NFT lényegében egy tartalomhoz, képhez vagy akár videóhoz kapcsolt, nem másolható, eredetiséget bizonyító kódsor.
  • A kriptovaluta pedig egy blokkláncalapú digitális valuta, amely lehetővé teszi a közvetítőmentes (peer-to-peer – P2P) tranzakciókat.

A nehezen ellenőrizhető, lényegében szabályozatlan, bankrendszeren kívüli tranzakciók száma gyors ütemben nőtt 2020-tól fogva. Mindenkit a kriptovaluták tartottak lázban, de ami ennél is fontosabb, hogy rengetegen szálltak bele pénzzel. A pénzügyi befektetéssel foglalkozó szakemberek alapvetően két kimenetelt tartottak valószínűnek a kriptovaluták világában. Az egyik a buborék kidurranása volt, ami után egyenes út vezetett volna a teljes eljelentéktelenedésig, a másik kimenetel a már említett forradalom lett volna, ami felforgathatta volna a globális pénzügyi rendszert. 

Ma már tudjuk, hogy inkább az első verzió jött be. A kriptovaluták értéke az elmúlt pár évben elkezdett zuhanni, igaz, a teljes eljelentéktelenedéstől még messze áll a piac, de az azért elmondható, hogy 

azok a befektetők, akik a csúcs közelében szálltak be a további szárnyalás reményében, most nagyon messze állnak a profittól, sőt még attól is, hogy nullszaldós legyen az invesztíciójuk. 

Megnéztük a legnépszerűbb kriptovalutákat és NFT-ket, hogy megtudjuk, mennyit veszített, aki rosszkor szállt be, vagy rosszkor ugrott ki a befektetéséből.

Bitcoin (BTC) és Ethereum (ETH)

A világ talán legnépszerűbb és egységáron legdrágább kriptója a Bitcoin. A digitális fizetőeszköz története valamivel a 2008-as gazdasági világválság után kezdődött. A BTC kibocsátója a „legenda” szerint az  1975. április 5-én született Satoshi Nakamoto volt. Legalábbis ezzel a névvel regisztrált arra a P2P Foundation nevű ősblogra, ahol bejelentette a Bitcoin létrehozását. Minden bizonnyal sem a név, sem a dátum nem valós, valójában nem lehet tudni, ki indította útjára minden idők legismertebb kriptovalutáját, annyi bizonyos, hogy 1933-ban ezen a napon tiltotta be Roosevelt elnök az arany birtoklását. Az amerikaiak az új rendelet értelmében a 100 dollár fölötti részt kötelesek voltak eladni az államnak. 

A másik nagy kriptodevizának, az Ethereumnak közel sem annyira rejtélyes, és nem is olyan régi az előtörténete, mint a Bitcoinnak. Az Ethereum létrehozását 2013 végén Vitalik Buterin programozó, kriptovalutákkal foglalkozó szaktekintély javasolta. Az Ethereum lényegében nemcsak kriptovaluta, hanem egy nyílt forráskódú, blokklánc alapú számítástechnikai platform is, amely a kriptók működése közben felmerülő problémákat orvosolta. Ilyen probléma volt például a túl hosszú tranzakciós idő, vagy hogy rengeteg érme az iparszerűen „bányászóknál” kötött ki, akik így centralizálták a piacot. A rendszer végül 2015. július 30-án egy közösségi felajánlásokból finanszírozott alap segítségével indult el 11,9 millió érmével, ami a mostani forgalomban lévő érméknek nagyjából a 13 százaléka.

Bár teljesen más árfolyamokon, de az Ethereum és a Bitcoin arányaiban, értéknövekedés vagy épp -romlás tekintetében nagyjából egyszerre mozgott az elmúlt években.

Százmilliókat is veszíthetett, aki ebbe fektette a pénzét – íme a legnagyobb kripto- és NFT-bukások
Fotó: Google

A Bitcoin és az Etherium forinthoz viszonyított árfolyama jelenleg (július 27-én) 10 millió, illetve 643 ezer forintnál áll. Mindkét kriptovaluta árfolyamára a hullámzás a jellemző. 

Az elmúlt években leginkább akkor erősödtek, amikor egy-egy nagy cég vagy vállalat elismerte hivatalos fizetőeszközként őket. Az egyik ilyen a Tesla volt. Elon Musk 2021 elején nem kevesebb, mint 1,5 milliárd dollárt (akkor árfolyamon 534 milliárd forintot) fektetett a Bitcoinba. A Tesla-vezér egyúttal bejelentette, hogy az autógyártó fizetőeszközként is elfogadja a valutát. Musk és a Tesla 2021 elején ugrott bele a BTC-be, ami először meglehetősen jó döntésnek bizonyult, tekintve, hogy a Bitcoin abban az évben, november 12-én volt a története során a legerősebb: egyetlen érme több mint 20 millió forintnak megfelelő összeget ért.

Ám a Tesla 2022 februárjában bejelentette, hogy elengedik a BTC kezét, a jelentésükből kiderült, hogy az üzleten 140 millió dollárt, vagyis (akkori árfolyamon) több mint 50 milliárd forintot buktak.

2022 februárjában a bitcoin az egy évvel korábbi csúcsához képest több mint 7 millió forinttal ért kevesebbet. Mint kiderült, Musk jól számolt, a kriptovaluta ugyanis abban az évben december 30-án kétéves mélypontra ért, egy egységért mindössze 6,2 millió forintot adtak, közel 14 millió forinttal kevesebbet, mint 2021 novemberében.

Százmilliókat is veszíthetett, aki ebbe fektette a pénzét – összegyűjtöttük a legnagyobb kripto- és NFT-bukásokat
Fotó: Google

Az Ethereum mindig is a stabilabb kriptovalutának számított, de saját csúcspontjához képest az ETH is sokkal gyengébben teljesít. A 2021. novemberi, közel 1,5 millió forintos tetőzéshez képest most csak 644 ezret ér egy Ethereum érme. 

Népszerű poénkriptónak indult, de végül rossz vicc lett a Dogecoin, ami szintén két éve érte el teljesítménye csúcspontját, 2021 tavaszán 187 forintot adtak egyetlen Dogecoinért, ami után meredek zuhanás következett, jelenleg 22 forintos értéken áll a poénkriptó. Viszonylagos olcsósága miatt talán kevesen fürödtek be vele igazán, de aki komolyan vette a viccet, az bizony pórul járt.

Százmilliókat is veszíthetett, aki ebbe fektette a pénzét – összegyűjtöttük a legnagyobb kripto- és NFT-bukásokat
Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / Getty Images

A listát még nagyon sokáig folytathatnánk, mivel a megreccsenő értékesebb valuták a kisebbeket is magukkal rántották. A CNBC összegyűjtötte, hogy a tavalyi évben a legnépszerűbb és legismertebb valuták hány százalékot veszítettek az értékükből.

  • Terra: -100%
  • Solana: -93%
  • AMP: -93%
  • Cardano: -80%
  • Ether: -67%
  • Bitcoin: -63%
  • Dogecoin: -55%

Nemcsak kriptóval lehetett ám nagyot bukni az elmúlt években, hanem NFT-kel is. Az egyedi, eredetiséget igazoló kódsorral ellátott digitális művészeti alkotásokról nagyon sokat azt gondolták, ezek a gifek, videók, képek lesznek az új Mona Lisák. Ám ez nem igazán így alakult. A felhajtás elült, és az NFT-k ára elkezdett zuhanni.

A gazdag emberek játszóterévé váló NFT-piac értéke nagyjából olyan mértékben zuhant, mint a kriptóké, igaz, egy-egy műalkotásért még most is hajlandók egyesek akár sok pénzt is adni.

A szomorú majom és társai

A Bored Ape vagy a rendes nevén Bored Ape Yacht Club alkotások sokáig az NFT-k Ferrarijai voltak, mára azonban hatalmasat esett az értékük. Ezek az alkotások szintén az Ethereum blokkláncra épülnek. A gyűjtemény különböző rajzolt majmok profilképeiből áll, amelyeket egy algoritmus generál.

A Bored Ape Yacht Club anyavállalata a Yuga Labs, amely 2021 áprilisában indult. A Bored Ape NFT tulajdonosai az alkotások beszerzésével egy privát online klubhoz is hozzáférést kapnak, amely exkluzív eseményekre jelent belépőt. Ezeket az NFT-ket igazi világsztárok vásárolták, többek között Madonna, Eminem, Snoop Dogg, Justin Bieber és Paris Hilton is vettek Bored Ape NFT-ket, de a legnagyobb gyűjtő talán Neymar volt. A brazil futballsztár egész gyűjteményt halmozott fel az évek során.

Százmilliókat is veszíthetett, aki ebbe fektette a pénzét – összegyűjtöttük a legnagyobb kripto- és NFT-bukásokat
Fotó: Noam Galai / Getty Images

Egy remek blogposztból kiderül, hogy Neymar a gyűjteményét több mint 1,2 millió dollárért vásárolta.

A felsorolt képek jelenlegi értéke azonban 200 ezer dollár körül mozog, ami azt jelenti, hogy a focista nem kevesebb, mint 1 millió dollárt veszített 2022 végéig úgy, hogy az egész NFT-gyűjtésbe 2022 elején szállt be. De nemcsak Neymar bukott nagyot az NFT-ken, hanem lényegében mindenki. A celebek és a szupergazdagok sokkal nagyobb arányban szálltak bele ebbe az üzletbe, nem véletlenül nevezik ezt a pénzesek játszóterének.

Az ausztrál 9news gyűjtéséből kiderül, hogy az egykori NBA-legenda, Shaqill O'Neil közel 5 millió forintnak megfelelő összeget veszített egyetlen NFT-n, Serena Williams teniszcsillag pedig már majdnem neymari magasságokba emelkedve közel 34 millió foritnak megfelelő pénzt húzott le a vécén. A két utóbbi sportoló egyébként nem Bored Ape NFT-ket vásárolt, de így is hatalmas veszteséget könyveltek el – ez is mutatja, hogy nemcsak a majmokat unták meg az emberek, hanem az NFT-ket is.

Azt egyelőre nem tudni, hogy ezek a befektetési lehetőségek teljesen eltűnnek-e, és egy fabatkát sem érnek majd évek múlva, vagy csak korrigálta magát a piac, és stabilizálódnak egy szinten, ahonnan talán lassan újra elindulhatnak majd felfelé.

Nyitókép: Miguel Candela / Anadolu Agency / Getty Images

#Gazdaság#kripto#pénz#befektetés#bukás#nft#ma#kriptovaluta

Címlapról ajánljuk