Gazdaság

Nem vonul ki Oroszországból a cég, aminek termékeivel a magyar boltok is tele vannak – el is mondták, miért

rtl.hurtl.hu

2023. július 5. 7:19

„Nem megy az olyan könnyen” – mondta a világ egyik legnagyobb napicikk-gyártója.

Marad Oroszországban az Unilever – a Dove szappan, a Cornetto fagylalt és számtalan egyéb napi fogyasztási cikk globális gyártója. Holott sok márka és cég kivonult az orosz piacról az elmúlt bő egy évben az ország ukrajnai agressziója miatt, írja a BBC.

A londoni központú Unilever, amely egy friss lista szerint a világ 11. legnagyobb napicikk-gyártója, meg is védte a döntését. Elmondásuk szerint ha távoznak, mindenük az orosz államhoz került volna. A cég az után kényszerült magyarázkodásra, hogy egy jelentés szerint a évente több mint 676 millió euróval járul hozzá orosz gazdaság működéséhez. A jelentést készítő Moral Rating Agency azzal vádolta meg a céget, hogy segíti az orosz inváziót.

Az Unilevernek fel kell hagynia a kifogások keresésével, nézzenek szembe azzal, hogy akárcsak egyetlen eladással is lehetővé teszik Vlagyimir Putyin számára, hogy lőszerrel lássa el a fronton harcolókat

– mondta Mark Dixon, az ügynökség alapítója.

A cég februárban már futott egy hasonló kört, akkor elmondták, hogy megértik, miért szólítják fel arra őket, hogy vonuljanak ki Oroszországból, ugyanakkor azt is szeretnék világossá tenni, hogy az olyan vállalatok számára, mint az Unilever, amelyek jelentős fizikai jelenléttel, gyártókapacitással rendelkeznek az országban, a kilépés nem egyszerű kérdés.

A Moral Rating Agency jelentése szerint egyébként az Unilever éves bevételeinek kevesebb mint 1,5 százaléka származik az orosz piacról.

Nyitókép: illusztráció – MTI/Bodnár Boglárka

#Gazdaság#cornetto#Unilever#dove#szappan#fagylalt#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk