Gazdaság

Brutálisan megdrágult a jogosítvány: egymillió forintba is kerülhet egy képzés

rtl.hurtl.hu

2023. július 5. 11:12

Egy jogosítvány megszerzése 300 ezer forinttól indul, és már az egymillió forintos képzési költség sem lehetetlen, jelenleg a gyakorlati óradíjak valamivel 10 ezer forint alatt kezdődnek.

„A vezetői engedély megszerzését kínáló autósiskolai képzések teljes ára 300 ezer forinttól indul, és fölfelé annyira nyitott, hogy akár az egymillió forintos képzési költség sem lehetetlen” – mondta el az InfoRádiónak Papp Endre, az Autósiskolák Vezetőinek Országos Szervezetének (AVOSz) elnöke.

Papp szerint a végső ár annak függvényében változik, hogy milyen előzetes tudással is iratkozik be egy-egy tanuló egy adott képzésre: a legmagasabb összegeket ennek megfelelően azok a tanulók fizetik, akik jócskán 100 óra fölött gyakorolnak, mielőtt sikerül a forgalmi vizsgájuk.

Van olyan autósiskola, amelynél gyakorlatilag nincsen egy pótóra sem, és van olyan, ahol meg a kötelező óraszámnak közel a háromszorosa a végleges óraszám, mielőtt valaki megszerzi a vezetői engedélyt. Két képzési hely között ezen az alapon akár háromszoros is lehet az árkülönbség

– állapította meg az AVOSz elnöke.

Hozzátette, jelenleg a gyakorlati óradíjak valamivel 10 ezer forint alatt kezdődnek. Papp Endre szerint azért ilyen drága a B-kategóriás jogsi, mert évek óta kevés az oktató, valamint az üzemanyagár-sapka megszűnése és a cégesautó-költségek emelkedése is közrejátszik.

Nyitókép: Getty Images

 

#Gazdaság#jogosítvány#vezetői engedély#óradíj#drágulás

Címlapról ajánljuk