Gazdaság

Az ukránoknak eszük ágában nincs levenni az OTP-t a háború szponzorainak listájáról

rtl.hurtl.hu

2023. július 4. 15:35

Az ukrán korrupcióellenes hatóság szerint nincs rá okuk, hogy levegyék az OTP-t a listájukról, ugyanakkor szeretnének tárgyalni a magyar féllel.

Az NACP-nek jelenleg nincs oka arra, hogy az OTP Bankot kizárja a háború nemzetközi szponzorainak listájáról – közölte az ukrán Országos Korrupciómegelőzési Ügynökség az Eurológus megkeresésére.

Az NACP május elején minősítette a háború nemzetközi támogatójának az OTP-t. A lépést azzal indokolták, hogy a pénzintézet tovább folytatja ténykedését Oroszországban, valamint betartja azt a hitelezési törvényt, amelynek előírásai szerint az oroszok finanszírozhatják a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságot. Arra is hivatkoznak, hogy az OTP Bank emellett „kedvezményes hitelfeltételeket is biztosít az orosz hadseregnek, azaz ténylegesen jutalmazza az elkövetett háborús bűnökért”.

Az NACP közölte a lappal, hogy a listát, amin az OTP is szerepel, nyílt forrásokból származó információk alapján állítják össze. „Tervezzük az OTP-vel kapcsolatos konzultációt a magyarokkal” – tette hozzá.

A magyar kormány tiltakozott az OTP listázása miatt, illetve Szijjártó Péter külügyminiszter azt közölte, hogy Magyarország nem hagyja jóvá az Európai Békekeret következő 500 millió eurós részletének folyósítását az újabb ukrajnai fegyverszállítások finanszírozására, amíg Kijev le nem veszi az OTP-t a háború nemzetközi szponzorainak listájáról.

Nyitókép: OTP Bank. Fotó: Reuters/Balogh László.

#Gazdaság#otp#nacp#ukrajna#vétó#szijjártó péter#olena konoplia

Címlapról ajánljuk