Gazdaság

Matolcsy György elmondta, mit adott nekünk az Unió

rtl.hurtl.hu

2023. június 20. 14:00

A jegybankelnök számokkal reagált.

Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter egy Világgazdaságnak adott interjúban arról beszélt, hogy a külföldi működőtőke jobb, mint az EU-forrás, utóbbit pedig akár ki is lehet váltani az előbbivel.

Véleménye szerint a magyar gazdaságnak át is kell majd állnia egy uniós forrás nélküli létre. 

Matolcsy György jegybankelnök a Magyar Nemzetnek azt állította, hogy az uniós források hatékonyabb felhasználásából költségvetési többletbevétel származott volna

a támogatásoknak tehát kulcsszerepük van a hazai költségvetés egyensúlyában.

A szocialista Tóth Bertalan megkérte Matolcsy Györgyöt, hogy reagáljon Nagy Márton szavaira, amit a jegybankelnök meg is tett, írja a 24.hu. Matolcsy válaszában azt írja, hogy 2014 és 2021 között évente átlagosan közel 5 milliárd euró érkezett (agrártámogatásokkal együtt) Magyarországra, amelynek éves befizetése az EU-ba ebben az időszakban évente átlagosan 1,1 milliárd euró volt.

Továbbá közölte, hogy véleménye szerint az uniós források helyes felhasználása kézzelfogható mértékben járul hozzá a gazdasági felzárkózáshoz, a gyorsabb gazdasági növekedés pedig emeli a költségvetés bevételeit.

A Magyar Nemzeti Bank üdvözli azokat az előrelépéseket, amelyeket az Orbán-kormány elért tárgyalásain az Európai Bizottsággal, és fontosnak tartja a teljes körű megállapodást, hogy Magyarország hozzáférjen a neki járó uniós forrásokhoz.

– írta Matolcsy György, aki ugyanakkor nem akart reagálni Nagy Márton kijelentéseire.

Nyitókép: Bruzák Noémi / MTI

#Gazdaság#matolcsy györgy#Nagy Márton#eu#támogatás#külföldi#tőke

Címlapról ajánljuk