Gazdaság

Megvan, hogy mikortól kellene itthon is bevezetni az egynapos autópálya-matricát

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. június 20. 18:46

Az egynapos autópálya-matrica bevezetési határideje megvan, kérdés, hogy a kormány dönt-e addig.

Mint arról korábban az rtl.hu is beszámolt, Magyarországon 2024-ben lehetővéé kell tenni az egynapos autópálya-matricák vásárlását. 2022-ben ugyanis az Európai Unió a közlekedési és díjbeszedési rendszerek megreformálásáról döntött, aminek részeként a tagállamok vállalták, hogy a külföldről érkező, alkalmi úthasználókkal való méltányosság jegyében elérhetővé teszik az egynapos autópálya-használatot.

Az uniós tagállamok 2022-ben két évet kaptak arra, hogy kialakítsák az új díjfizetési rendszert. Ennek megfelelően 2024-ben már egynapos autópálya-matricákat is lehet majd vásárolni az Európai Unióban, így Magyarországon is.

Eddig nem érkezett hír arról, hogy Magyarországon megkezdték volna az illetékes hivatalok a díjfizetési rendszer átdolgozását. A Világgazdaság kérdésére az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) most azt a hivatalos tájékoztatást adta, hogy a kormány valóban bevezeti jövőre az egynapos autópálya-matricát.

Lázár János minisztériuma azt is elárulta, hogy a bevezetés határidejét az Európai Parlament és a Tanács Eurovignetta irányelve határozta meg:

elviekben legkésőbb 2024. március 25-től kell elérhetővé tenni az egynapos autópálya-matricát.

„Jelen pillanatban sem az egynapos használati jogosultság ára, sem a hazai bevezetés pontos dátuma tekintetében nem született még döntés” – közölte az ÉKM a Világgazdasággal.

Nyitókép: Kovács Attila / MTI

#Gazdaság#autópálya-matrica#európai unió#egynapos matrica

Címlapról ajánljuk