Gazdaság

Millió fölötti fizetések lehetnek a még nem is létező Nemzeti Oltóanyaggyárnál

rtl.hurtl.hu

2023. június 2. 19:06

A gyár még el sem készült, de tavaly a bérköltség már 321 millió forint volt.

Bár az oltóanyaggyár még el sem készült, máris többen dolgoznak a cégnél, ráadásul nem is keresnek rosszul – írja a mfor.hu.

Az Oltóanyaggyár Zrt. éves beszámolójából az derült ki, hogy a 2020-ban alapított és 2022 végére ígért magyar vakcinagyárban

  • az anyagjellegű ráfordítások 53,6 millióról 130,6 millió forintra, míg az egyéb ráfordítások 142 millióról 463 millió forintra nőttek.
  • Hiába nem létezik még a gyár, a legjelentősebben a személyi ráfordítások nőttek, 194 millióról 463,2 millió forintra. Összesen 22-en dolgoznak ott, munkabérre 321 642 000 forint jutott, a munkáltatót terhelő bérköltségeket is figyelembe véve ez azt jelenti, hogy a szellemüzem dolgozóinak átlagos havi bruttó bére egymillió forint felett van.
  • A befektetett eszközök is óriási mértékben nőttek, 1 milliárdról 5,5 milliárd forintra, ami azt jelezheti, hogy folyamatosan szerzik be a gyár berendezéseit, gyártósorait.

A vezető tisztségviselők sem jártak rosszul, 63,8 millió forintot vittek haza. A felügyelőbizottság tagjainak fizetett tiszteletdíj pedig 12,3 millió volt.

Az oltóanyaggyárról Varga Mihály pénzügyminiszter azt mondta, „a háborús helyzet és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt némi csúszás van a kivitelezési projektben”.

Nyitókép: A Debrecenben épülő nemzeti oltóanyaggyár területe az alapkőletétel napján, 2021. szeptember 5-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt.

#Gazdaság#Nemzeti Oltóanyaggyár#oltóanyag#gyár#fizetés

Címlapról ajánljuk