Gazdaság

Erkélynapelemet már a német Lidlben és Aldiban is lehet kapni, Magyarországon jogszabályellenes

rtl.hurtl.hu

2023. május 26. 8:30

Ha valaki besétál egy külföldi barkácsboltba, könnyen szerezhet erkélynapelemet, de ha hazajön, és bedugja a konnektorba, azzal szabályt szeg. 

Németországban a Lidl a múlt héten kezdett erkélynapelemeket árulni, a német Aldi Nordban pedig júniustól lehet majd kapni. 

Magyarországon viszont az erkélypanel nem árusítható, forgalmazása jogszabályellenes – tudta meg a G7.

Az erkélynapelem használata meglepően egyszerű, a megvásárolt terméket csak rögzíteni kell általában az erkélykorlátra, majd be kell dugni a lakásban lévő konnektorba. Ha süt a nap, akkor az eszköz áramot termel a lakás különböző berendezéseinek, csökkentve a villanyszámlát.

Az EU országaiban az a jellemző, hogy a 600-800 wattos eszközöket nem kell engedélyeztetni, csak bejelenteni szükséges. Mint kiderült, Magyarországon egyenesen szabályellenes forgalmazni és használni ezeket a praktikusnak tűnő paneleket.

Jelenleg Magyarországon a termék forgalmazása jogszabályi okok miatt nem lehetséges

– mondta el a G7-nek a Lidl Magyarország.

A gazdasági portál hozzáteszi, a szabályozás furcsán működik: ha valaki besétál egy külföldi barkácsboltba, könnyen szerezhet ilyen napelemet, de ha hazajön és bedugja a konnektorba, azzal szabályt szeg. A német Lidlben egyébként 219 euróba, vagyis mintegy 82 ezer forintba kerül egy erkélypanel, a kiskereskedelmi üzlet szerint évi 100 kilowattóra áram termelésére képes. Az Aldi Nord pedig olyan rendszerrel nyit júniustól, amely két panelből áll, évi 160 kilowattóra áramot is megtermel, és 469 euróba (kb. 175 ezer forintba) fog kerülni. A lap megjegyzi, vélhetően Magyarországon ennél jóval drágább lesz, ha egyáltalán a későbbiekben forgalomba hozzák.

Nyitókép: Getty Images

#Gazdaság#erkély#napelem#Lidl#aldi#magyarország#forgalmazás

Címlapról ajánljuk