Gazdaság

A magyar kormány módszereiről tájékoztatta az EP-delegációt a Budapest Airport

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. május 24. 11:42

A Budapest Airport illetékesei a folyamatban lévő felvásárlási próbálkozásról, a jelenlegi magyarországi üzleti környezetről beszéltek az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottságának tagjainak.

A múlt héten több Magyarországon működő multinacionális cég is bepanaszolta a kormányt az Európai Parlament hazánkban járt delegációjának. A hvg.hu értesülései szerint ezek között a cégek között volt a Budapest Airport is. A ferihegyi Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető cég a lap érdeklődésére közölte, hogy a találkozón

a delegáció tájékoztatást kapott a repülőtérrel kapcsolatos, folyamatban lévő ügyekről, ahogyan más vállalatok ügyeiről is a jelenlegi magyarországi üzleti környezetben való működés kapcsán.

A „repülőtérrel kapcsolatos, folyamatban lévő ügy” nagy valószínűséggel a ferihegyi reptér felvásárlására vonatkozó kormányzati törekvés, ami jelenleg azért akadt meg, mert az államnak nincs elég pénze a Budapest Airport megvételére. A Budapest Airport tulajdonosa, az Avialliance hosszú távú befektetésként tekint a repülőtérre, és nem áll szándékában eladni azt.

Az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottságának tagjai a múlt héten tartózkodtak Budapesten. A küldöttség azt ellenőrizte, hol tart a magyar kormány a 17 jogállamisági követelmény teljesítésében, amikről tavaly szeptemberben született megállapodás az Európai Bizottsággal, a helyreállítási alap befagyasztott forrásainak – közel 28 milliárd euró – lehívása érdekében.

Monika Hohlmeier, az Európai Parlament költségvetési bizottságának elnöke, az EP-delegáció vezetője múlt hét szerdán, a háromnapos misszió záró sajtótájékoztatóján azt mondta, több multinacionális vállalat is panaszkodott, hogy a folyton változó magyar törvények azt a célt szolgálják, hogy kiszorítsák őket Magyarországról.


Daniel Freund német zöldpárti képviselő a küldöttség tapasztalatairól szólva a 444-nek elmondta, hogy a magyar kormány maffiamódszereket használva gyűr maga alá komplett szektorokat: titkosszolgálati razziáknak és koncepciós eljárásoknak vetnek alá cégeket, hogy a miniszterelnök belső körei minél könnyebben vásárolhassák fel azokat. Freund szerint 

a magyar kormány által nemzetstratégiai jelentőségűnek minősített szektorokban egyre gyakoribb a maffiamódszerek alkalmazása. 

A nemzetstratégiai minősítések csak álcaként szolgálnak, hogy a kormánypárt pénzemberei bekebelezzenek komplett piacokat.

„A budapesti repülőtér egy stratégiai eszköz, ezért magyar kézbe kell kerülnie. A kormány elkötelezett, hogy visszavásárolja, mindegy, ki a tulajdonos” – idézte fel Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az InfoRádióban mondott szavait a hvg.hu.

Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Gazdaság#magyar kormány#jogállamisági eljárás#európai parlament#korrupció#maffiamódszerek

Címlapról ajánljuk