Belföld

A képet készítő ukrán fotós szerint ízléstelen a kormány békepárti reklámja, ráadásul a fotót is jogellenesen használhatták

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. június 20. 16:55

Mihajlo Palincsak ukrán fotós szerint ízléstelen hatásvadászat a magyar újságokban megjelentetett egészoldalas politikai hirdetés, amihez az izjumi erdőben feltárt ukrán tömegsírokról készült fényképét használták. 

Ízléstelennek tartja Mihajlo Palincsak ukrán fotós, ahogy felhasználták az izjumi erdőben feltárt ukrán tömegsírokról készült fényképét a magyar kormány politikai hirdetéséhez. A magyar lapokban hétfőn olyan egészoldalas kormányzati hirdetések jelentek meg, aminek alsó részén az olvasható, hogy „Elég volt a háborúból! Itt az ideje a békének!”, míg fölötte Mihajlo Palincsak fotója látható, azzal a szöveggel, hogy „Több tízezer gyermek maradt árván.”

Az újságolvasók semmiféle további információt nem kaptak a hirdetésből arra nézve, hogy a fotó hol, mikor készült, ki a fotós, mi látható a képen. 

Így nem derül ki számukra, hogy olyan kihantolt gödröket látnak, amikbe a megszálló orosz katonák az általuk megkínzott és legyilkolt ukrán civileket – férfiakat, nőket, gyerekeket – és ukrán katonákat temették.

A 444 megkereste a fotó készítőjét, aki azt mondta, nem örül, hogy a magyar kormány ilyen formában használta fel az ő fotóját.

A leírás nélkül semmi nem derül ki arról, valójában mi látható a képen. Így ez csupán ízléstelen hatásvadászat

– fogalmazott Palincsak.

„Furcsa, hogy Magyarország, azaz a szomszédunk az, aki minden lehetőséget megragad arra, hogy nehezebbé tegye a mi életünket itt Ukrajnában, miközben az egész nyugati világ egyesült, hogy segítsen nekünk” – mondta a fotós, aki úgy tudja, hogy ha a fotót megvette valamelyik ügynökségtől a kormány (azaz az Balásy Gyula-féle kommunikációs cégek valamelyike), akkor „azt csinálnak vele, amit akarnak”.

Ez azonban nincs feltétlenül így, mivel a hír- és riportfotókat értékesítő képügynökségek (Reuters, AFP, AP, Getty Images stb.) midnen esetben szigorúan szabályozzák, hogy lehet-e más céllal, például reklámokhoz felhasználni a szerkesztőségi tartalmaikat.

Nemcsak ízléstelen a kormány békepárti reklámja, de jogellenesen használhatták az ukrán fotós képét
Fotó: Mykhaylo Palinchak/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

A Getty Images – ami előfizetőknek „Mykhaylo Palinchak/SOPA Images/LightRocket via Getty Images” képkredittel teszi hozzáférhetővé Palincsak képét – például kifejezetten tiltja, és külön szigorú feltételekhez köti a más jellegű felhasználást. Ahogy a honlapjukon is írják, az általuk kínált hír- és riportfotók valós helyszíneket, igazi eseményeket, létező embereket ábrázolnak, ezért nem lehet csak úgy reklámokban felhasználni ezeket 

a rajtuk szereplő emberek, vagy az ingatlanok tulajdonosai, illetve a szerzői jog tulajdonosa külön írásos beleegyezése nélkül. 

Ez pedig rendkívül hosszadalmas procedúra, általában nem is szokott sikerrel kecsegtetni, a reklámiparban nem is bevett szokás hírfotókat használni.

Palincsak egyébként a SOPA Images hongkongi ügynökséggel áll szerződésben, nekik adta el az Izjumban készült képeit. A SOPA-tól a Getty-n kívül a Reuters is átvette terjesztésre az izjumi fotókat. Teisenhoffer Viktória, a Reuters magyarországi irodájának sales managere a 444-nek elmondta, hogy az általuk terített fotókat alapvetően hír kontextusban lehet a szerződés szerint felhasználni,

kereskedelmi, vagy egyéb reklám célú felhasználáshoz teljesen más típusú szerződést kell kötni, ilyenje pedig biztosan nincs a magyar kormánynak.

Teisenhoffer Viktória hasonlóképp nyilatkozott, mint ami a Getty oldalán olvasható tájékoztatóban áll: mindenképp be kell szerezni a képet készítő fotós joglemondó nyilatkozatát még azelőtt, hogy a hirdetés kikerülne a közönség elé.

Mihajlo Palincsakot márpedig senki nem kereste azzal, hogy kormányhirdetéshez használnák a képeit

írja a 444.

Nyitókép: Mykhaylo Palinchak/SOPA Images/LightRocket via Getty Images felhasználásával

#Belföld#magyar kormány#propaganda#kormányzati kampány#békepárti#ukrajna#jogsértés

Címlapról ajánljuk