Belföld

Daniel Freund: A magyar kormány maffiamódszereket használ, Orbán a legkorruptabb politikus Európában

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. május 22. 7:09

A német zöldpárti képviselő az Európai Parlament küldöttségével Budapesten járt, hogy feltérképezzék, hol tart a magyar kormány a jogállamisági követelmények teljesítésében. A 444-nek interjút adó Daniel Freund szerint Orbán a legkorruptabb politikus egész Európában, kormánya maffiamódszereket használva gyűr maga alá komplett szektorokat.

A múlt héten Budapesten tartózkodott az Európai Parlament (EP) Költségvetési Ellenőrző Bizottságának küldöttsége, hogy ellenőrizzék, hol tart a magyar kormány a 17 jogállamisági követelmény teljesítésében, amikről tavaly szeptemberben született megállapodás az Európai Bizottsággal, a helyreállítási alap befagyasztott forrásainak – közel 28 milliárd euró – lehívása érdekében.

A küldöttség tagja volt Daniel Freund német zöldpárti képviselő, az Orbán-kormány egyik legeltökéltebb nemzetközi kritikusa. Daniel Freund interjút adott a 444-nek, amiben egyebek mellett a következőket mondta:

  • Az EP küldöttsége érzékelt fejlődést az EU által elvárt reformok terén, de az összkép mégis csalódást keltő és kijózanító. A magyar kormány nem tesz meg mindent az uniós források felszabadítása érdekében.
  • A küldöttség nem kapott megfelelő garanciákat arra, hogy az uniós források ne csak Orbán Viktor holdudvarát gazdagítsák.
  • Kevés pozitívum, hogy történt némi előrelépés a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) közti együttműködésben, és az igazságszolgáltatás függetlensége terén.
  • Számos problémafelvetésre nem kapott érdemi választ a külödttség. Például az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nem adott tájékoztatást arról, hogy mit tud arról a 2014 és 2020 között átutalt 560 milliárd forintnyi uniós forrásról, aminek hasznosulásával kapcsolatban az Európai Számvevőszék, az OLAF és az Európai Bizottság bizonytalanságokat illetve szabálytalanságokat tárt fel.
  • Az ÁSZ arról sem adott tájékoztatást, hogy miképp kívánná szigorúbban ellenőrizni az uniós források felhasználását, miközben a kormánypárthoz kötődő családi és üzleti körök érdekeinek megfelelően születnek sorra jogszabályok és törvények.
  • A magyar kormány maffiamódszereket használva gyűr maga alá komplett szektorokat: titkosszolgálati razziáknak és koncepciós eljárásoknak vetnek alá cégeket, hogy a miniszterelnök belső körei minél könnyebben vásárolhassák fel azokat.
  • A küldöttség több kiskereskedelmi és az építőipari cég vezetőjével is beszélt, akik politikai leszámolás áldozatának érzik magukat. Vannak köztük olyanok, akiket Pegasus kémszoftverrel figyeltek meg. Többen a családjukat féltik és fenyegetve érzik magukat.
  • A kormány által nemzetstratégiai jelentőségűnek minősített szektorokban egyre gyakoribb a maffiamódszerek alkalmazása.
  • A nemzetstratégiai minősítések csak álcaként szolgálnak, hogy a kormánypárt pénzemberei bekebelezzenek komplett piacokat. Ilyen például a bankszektor és a távközlés.
  • A kormányzati szereplők gyakorlatilag nem hajlandók érdemi változtatásokra, úgy tesznek, mintha az EU puszta adminisztratív igénnyel lépne fel, és nem egy korrupt rendszer működésének tüneteivel szembesülne.
  • A gyerekvédelminek nevezett, valójában súlyosan kirekesztő és szexuálisan megbélyegző jogszabály módosításáról hallani sem akarnak.
  • Sem Orbán Viktor miniszterelnök, sem Varga Judit igazságügyi miniszter nem állt szóba az EP küldöttségével.

Daniel Freund tíz éve működik együtt korrupcióellenes szervezetekkel, és úgy látja, hogy tíz év alatt 

Magyarország az Európai Unió legkorruptabb tagállamává vált, Orbán Viktor pedig ma a legkorruptabb politikus Európában.

Daniel Freund szerint nincs Európában még egy Orbánhoz fogható korrupt vezető: a magyar miniszterelnök rendszerszintű állami korrupciót épített ki, és a helyzet évről-évre romlik. 

Az, hogy egy uniós ország nyolc éve veszélyhelyzetben működik; hogy a rendeleti kormányzás lényegében gyakorlattá vált; hogy 95-ször módosítják a költségvetést a parlament beleszólása nélkül; és hogy a fékek és ellensúlyok egyáltalán nem érvényesülnek, sem az országgyűlés, sem az állami hivatalok részéről – ezek külön-külön is feltűnő jelenségek, együttesen pedig mind ugyanabba az irányba mutatnak 

– fogalmazott Freund.

Nyitókép: Daniel Freund / Facebook

#Belföld#orbán viktor#korrupció#magyar kormány#daniel freund#európai parlament#jogállamisági eljárás

Címlapról ajánljuk