Gazdaság

Leállt az ügyfélkapu, meghosszabbították az adóbevallás határidejét

rtl.hurtl.hu

2023. május 22. 21:01

Ma éjfélig lehetne benyújtani az adóbevallást. A könyvelők egyesülete szólt, hogy fennakadások vannak.

Leállt az ügyfélkapu, nem lehet eSZJA-bevallásokat sem kitölteni

– közölte a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete.

Mint ismert, május 22-e éjfél a személyi jövedelemadó-bevallás benyújtási határideje. 

Az egyesület szerint hétfő délutántól folyamatosan szakadozott az adatkapcsolat a NAV rendszereivel, majd nagyjából este fél nyolctól a Központi Azonosítási Ügynök nem volt elérhető, így egyetlen kormányzati rendszerbe se lehetett belépni (cikkünk írásának pillanatában sem).

A könyvelők közleményükben azt írják, a vonatkozó kormányrendelet szerint eSZJA bevallási határideje akkor hosszabbodik majd automatikusan, ha legalább 4 órán át tartó üzemzavar akadályozta az elektronikus ügyintézést. „Az eSZJA rendszer a jelenlegi hiba mellett is számos informatikai problémával küzd, nem képes elmenteni a megszerkesztett bevallást és hamis hibaüzeneteket ad válaszul – például azt írja, hogy a munkamenet közepén, hogy másik böngészőben meg van nyitva az oldal, ami nem igaz” – tették hozzá.

Az egyesület így a bevallás határidejének meghosszabbítását javasolja. Úgy vélik, a határidő meghosszabbítását az is indokolja, hogy hétfőn leállt az online számlák lekérdezése is.

„A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete korábban is figyelmeztetett arra, hogy az elektronikus ügyintézésnek való kitettség mértéke messze túlszárnyalja a kormányzati informatika stressztűrő képességét” – zárták az MTI-nek továbbított közleményüket.

Frissítés: késő este a NAV közölte, május 23-a, azaz kedd éjfélig meghosszabbítják a határidőt. Ez azt jelenti, hogy addig az időpontig megtekinthetők, módosíthatók és jóváhagyhatók az szja-bevallási tervezetek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eSZJA-rendszerében. A határidő meghosszabbítását a KAÜ (Központi Azonosítási Ügynök) és a kapcsolódó szolgáltatások lassulása, nehézkes elérése indokolja – írták.

Nyitókép: ügyfélkapu.hu

#Gazdaság#szja#eszja#könyvelők#magyar könyvelők országos egyesülete#ügyfélkapu#adóbevallás

Címlapról ajánljuk