Gazdaság

Nem kérte a magyar kormány közbenjárását az ukrán feketelistára került OTP

rtl.hurtl.hu

2023. május 18. 13:04

A bank azt állítja, saját eszközeivel igyekszik meggyőzni az ukrán antikorrupciós ügynökséget, hogy téves információk alapján szerepeltetik a pénzintézetet a háborút támogatók listáján.

Azt már a magyar külügy is elismerte, hogy azért blokkolja hazánk az Ukrajnának szánt fegyverekre szánt félmilliárd eurós összeg folyósítását az Európai Békekeretből, mert az orosz támadás alatt álló ország a háború nemzetközi támogatóinak listájára tette a magyar OTP Bankot, azzal indokolva a döntést, hogy a pénzintézet fenntartja oroszországi tevékenységét.

Az RTL Híradó az OTP-től érdeklődött arról, hogy kért-e a bank segítséget vagy közbenjárást a magyar kormánytól az ukrán Antikorrupciós Ügynökség döntésének megváltoztatásához, tárgyalt-e erről a kormánnyal és hogyan értékelik a magyar külügy döntését.

A bank rövid írásos közleményben reagált, eszerint:

Az OTP Bank következetesen távol tartja magát a politikai témáktól, nem egyeztetett és nem is egyeztet (magyar vagy más) kormánytisztviselőkkel politikai kérdésekben.

Az OTP Bank Ukrajnában saját, politikamentes eszközeivel igyekszik meggyőzni az NAZK-t (Ukrán Antikorrupciós Ügynökség) arról, hogy téves információkon alapul, és ezért indokolatlan az OTP Bankot a háborút támogatók listáján szerepeltetni.

Nyitókép: Erin Trieb/Bloomberg via Getty Images

#Gazdaság#OTP Bank#otp#ukrajna#háború#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk