Gazdaság

Százmilliárdokat vittek ki külföldi bankokba a magyarok tavaly

rtl.hurtl.hu

2023. május 11. 7:41

A külföldi bankbetétek forintban számolt növekedéséhez csak részben járult hozzá az árfolyam romlása.

Tavaly több mint 460 milliárd forinttal nőtt a magyarok külföldi bankokban tartott betétjeinek összege – írja a Bank360.hu. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a hazai háztartások a múlt év végén már 1751,5 milliárd forintot tartottak külföldi bankokban, ez azt jelenti, hogy a bankbetétjeik csaknem nyolcada külföldön volt.

A növekedéshez valamelyest hozzájárult, hogy tavaly gyengült a forint más devizákhoz képest, de az árfolyamnyereség a kivitt pénznél jóval kevesebb volt, nem érte el a 100 milliárd forintot. Az utolsó negyedévben pedig már 91,3 milliárd forintos árfolyamveszteség volt a külföldi betéteken.

A hazai bankokból tavaly csaknem 700 milliárd forintnyi lakossági forintbetétet vettek ki, és bár jelentősen nőtt a devizabetétek állománya – csaknem 560 milliárd forinttal –, ez sem kompenzálta a csökkenést.

A jegybank tájékoztatásából nem derül ki, hogy mely országok bankjaiba viszik a pénzüket a magyarok. Ugyanakkor a tavalyihoz hasonló összegű friss megtakarítás még soha nem került magyar magánszemélyektől külföldi bankokba. Utoljára 2011 végén, 2012 elején menekítettek ki nagyobb mennyiségű pénzt az országból, akkor két negyedév leforgása alatt több mint 100 milliárd forintot tettek külföldi bankbetétekbe. Ennek előzményei közt volt a kormány és az IMF nem éppen harmonikus kapcsolata, és a magyar államadósság bóvlivá minősítése.

A kisbefektetők problémája tavaly az lehetett, hogy kevesellték a lekötött betétekre itthon kínált kamatot, illetve a nemzetközi devizákkal szemben egyre mélyebbre kerülő forintban sem bíztak. Ez sokakat késztetett arra, hogy devizabetétbe tegyék át megtakarításaikat, és a magyarországi bankok magas számlavezetési és tranzakciós díjait látva arra jutottak, hogy ha már egyébként is átváltják pénzüket, egy másik ország bankjában helyezik el, ahol a kamat is magasabb.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

#Gazdaság#bankbetét#devizabetét#megtakarítás

Címlapról ajánljuk