Gazdaság

Óriásbírságot fizettetnek a dohánymultival, mert cigarettát adott el Észak-Koreának

rtl.hurtl.hu

2023. április 26. 6:57

Kim Dzsongun köztudottan erős dohányos.

635 millió dollárt (219 milliárd forint) kell kamatostul megfizetnie a British American Tobacco (BAT) dohánygyártó vállalatnak az amerikai hatóságok számára, miután egyik leányvállalata a szankciók ellenére értékesített cigarettát Észak-Koreának – tudósít a BBC.

A BAT közölte, hogy halasztott vádemelési megállapodást kötött az amerikai igazságügyi minisztériummal és polgári jogi megállapodást a pénzügyminisztériummal, szingapúri leányvállalata pedig vádalkut kötött az igazságügyi tárcával. Az igazságügyi minisztérium szerint a BAT pénzügyi intézmények megtévesztésével érte el, hogy az észak-koreai tranzakciókat feldolgozzák.

A BBC emlékeztet, hogy Kim Dzsongun köztudottan erős dohányos. Tavaly az Egyesült Államok megpróbálta elérni, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa tiltsa be az Észak-Koreába irányuló dohányexportot, de ez Oroszország és Kína vétója miatt nem történt meg.

Sajtótájékoztatóján az igazságügyi minisztérium főügyészhelyettese, Matthew Olsen elmondta, hogy a megállapodás egy régóta tartó vizsgálat keretében történt, és a minisztérium történetében ez a legnagyobb büntetés, amit az Észak-Koreával szembeni szankciók megsértéséért kiszabtak. Elmondása szerint a BAT kitervelten kerülte meg a szankciókat, és értékesített dohánytermékeket Észak-Koreának leányvállalatokon keresztül.

Emellett büntetőjogi vádat emeltek és vérdíjat tűztek ki Szim Hjon-szop észak-koreai bankár, valamint Csin Kuoming és Han Linlin kínai közvetítőkre, akik közreműködtek az ügyletekben. A vád szerint észak-koreai állami cigarettagyárak számára vásároltak dohányleveleket, és hamis iratokkal érték el, hogy amerikai bankok feldolgozzák a tranzakciókat.

Nyitókép: MTI/EPA/KCNA

#Gazdaság#észak-korea#dohány#bírság#kim dzsongun#cigaretta#amerikai egyesült államok#szankciók

Címlapról ajánljuk