Gazdaság

Három Wizz Air-gép Kijevben rekedt

rtl.hurtl.hu

2023. április 26. 9:45

Az európai légügyi hatóság szerint 2029-ig zárva maradhat az ukrán légtér.

Ukrajnában rekedt a Wizz Air három repülőgépe a háború miatt – írja a Világgazdaság. A légtérzár kezdetén még négy gépük volt az országban, de fél évvel a háború kitörése után a Lvivben állomásozó repülőgéppel át tudtak repülni Lengyelországba. A Kijevben lévő három gép ügyében azonban egyelőre nincs megoldás – az Airbus A320-asok állítólag sértetlenek, de alapos átvizsgálásukra és karbantartásukra lenne szükség felszállás előtt.

A légitársaság heti 140 Ukrajnába érkező, vagy onnan induló járatát volt kénytelen megszüntetni, és más járatokat is át kellett alakítani, amelyek a légtérzár miatt csak hosszabb útvonalon közlekedhetnek. A Wizz Air vezérigazgatója, Váradi József azt mondta, ha újra biztonságos lesz a légtér, készek visszatérni Ukrajnába, a Ryanair pedig azt állítja, hogy egy héttel a légtér megnyitása után már repülnének az országba.

Az európai légiközlekedés-biztonsági hatóság, az Eurocontrol előrejelzése szerint ugyanakkor 2029-ig nem várható, hogy feloldják az ukrán, orosz, fehérorosz és moldovai légtérre jelenleg érvényes korlátozásokat: ha véget is érnének a harcok, hosszú időnek kell eltelnie, amíg Ukrajnában helyreállítják a megrongálódott vagy megsemmisült infrastruktúrát. Az is bizonytalan, hogy a politikai okokból elrendelt, Oroszországot érintő tiltások meddig maradnak érvényben.

Az ukrán légiforgalmi hivatal szerint az Eurocontrol előrejelzése csak feltételezéseken alapul. Közölték: készen állnak a repülőgépek fogadására és a szektor újraindítására, amint Oroszország befejezi agresszióját, kivonul Ukrajnából és nem veszélyezteti tovább a térség biztonságát.

Nyitókép: Yevhen Liubimov/ Ukrinform/Future Publishing via Getty Images

#Gazdaság#wizz air#ryanair#légtérzár#ukrajna#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk