Gazdaság

Itt a lista: ezekben az országokban megdöbbentően fiatalon lehet nyugdíjba menni

Nagy MartinNagy Martin

2023. április 19. 16:21

Ausztriába például érdemes átköltözni, ha valaki korán vonulna vissza, de Kínában a nők már 50, a férfiak pedig 60 évesen nyugdíjba mehetnek. Bár elsőre kívánatosnak hangozhat, hogy kevesebb ideig kell dolgozni, az öregedő társadalmakban ez komoly kihívásokkal jár.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai szerint Kínában a legalacsonyabb a nyugdíjkorhatár az egész világon. Ezt részben az 1950-es évekbeli kormányzati politikának köszönheti, amely szerint a nők 50, a férfiak pedig már 60 évesen részesülhetnek időskori ellátásban.

Habár vonzónak tűnő gondolat, hogy kevesebb ideig kell dolgozni, valójában sokan annak ellenére sem élnek ezzel, hogy az alacsony nyugdíjkorhatár lehetővé teszi. Kínában – ahol mostanában kezdődött el a népességfogyás – ugyanis az öregségi ellátás mértéke nem tud lépést tartani a nyugdíjasok számával, ami rengeteg embert kényszerít arra, hogy tovább maradjon a munkaerőpiacon – derül ki a Quartz összesítéséből.

Hogy mely országok a világ nyugdíjkorhatár-bajnokai Kína mellett, kiderül az alábbi táblázatból: 

 

Az alacsonyabb nyugdíjkorhatárral rendelkező országok közé tartozik még Oroszország is, de Indonéziában, Kolumbiában és Törökországban is viszonylag hamar lehet elhagyni a munkaerőpiacot. 

Ám az öregedő társadalmak és a kevesebb járulékfizető világszerte okoz gondokat, hiszen egyre tovább kell dolgozni ahhoz, hogy a nyugdíjak értéke megmaradjon. Kínában él a legtöbb időskorú a világon, ráadásul az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re a népesség 26 százaléka lesz 65 év feletti.

Ez 366 millió embert jelent, többet, mint az Egyesült Államok teljes lakossága.

Amerikában egyébként a koronavírus-járvány és a nyomában járó infláció miatt történt meg, hogy a zömmel hatvanas éveikben járó emberek újra munkába álltak, mert megélhetési nehézségekkel küszködtek. Az öregedő népesség Franciaországban is problémát jelent, ahol jóformán minden negyedik lakos 60 év feletti, és becslések szerint 2040-re ez az arány már minden harmadikra emelkedik.

Százezrek tiltakoztak a nyugdíjreform ellen

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, a tömeges tüntetések ellenére is keresztülvitte akaratát Emmanuel Macron elnök Franciaországban, ugyanis a múlt héten aláírta a vitatott nyugdíjreformot. A törvénycsomag értelmében a nyugdíjkorhatárt a jelenlegi 62 évről 64-re emelik, a hírre újra gyújtogatni és randalírozni kezdtek Párizs utcáin.

A nyugdíjkorhatárt két évvel megemelő törvénytervezet ellen január 19-én kezdődött százezres demonstrációk mindaddig békések voltak, amíg a kormány életbe nem léptette a francia alkotmány 49.3-as cikkelyét a nemzetgyűlési szavazás megkerülésére. Azt követően hirdetettek határozatlan idejű sztrájkokat a szakszervezetek, a tüntetéseket pedig országszerte utcai zavargások kísérték.

 

Nyitókép: Pixabay

#Gazdaság#alacsony#nyugdíj#korhatár#világszerte#kína#oroszország#francia#tüntetések#ma

Címlapról ajánljuk