Gazdaság

Nem biztos, hogy elveszett a lakásfelújítási ingyenpénz, indulhat a hajrá – kijött a rendelet

rtl.hurtl.hu

2023. április 19. 8:21

Az elutasított otthonfelújítási támogatások esetén is adtak még egy utolsó esélyt az igénylőknek.

Közzétették kedd este azt a jogszabályt a Magyar Közlönyben, amely sokak számára megnyithatja annak lehetőségét, hogy mégiscsak megkapják a lakásfelújítási támogatást. A tét nem kicsi, hiszen akár 3 millió forint ingyenpénzt is kaphatnak a jogosultak hatmilliós korszerűsítés megvalósítása után, írta meg a Bank360.

A rendelet azoknak nyitja meg újra a lehetőséget, akik az utolsó napokban adták be az otthonfelújítási támogatás iránti kérelmüket, és azt az egyéves bentlakási kötelezettség hiánya vagy fennálló köztartozás miatt utasították el. A lakásfelújítási támogatás határideje 2022. december 31. volt, ezután már csak kivételes esetekben lehet beadni a támogatás iránti kérelmet, 2023. március 31-ig. Az utolsó hónapban óriási volt az igénylési roham, és alighanem sokan lecsúszhattak azért, mert nem teljesítettek minden feltételt, és már nem volt idejük ennek korrigálására.

Az új jogszabály szerint április 19-től a támogatási kérelem elutasítása után mégis meg lehet szerezni a támogatást az alábbi két esetben:

  • ha a kérelmet azért utasították el, mert az igénylés beadásakor nem laktak az igénylők a felújított ingatlanban legalább egy éve,
  • ha 5000 forintnál magasabb összegű köztartozás miatt utasították el a kérelmet. 

A jogszabály szerint ha az 2022. december 31-ig benyújtott, és ezután elutasított igényléseknél a két fenti ok valamelyike volt a probléma, akkor az államkincstár saját hatáskörben újra elbírálja a kérelmet, 60 napon belül. Az igénylők így akár az elutasítás után is megkaphatják a legfeljebb 3 millió forintos támogatást, azzal a feltétellel, hogy

  • 2022. december 31-ig teljesítették az egyéves bentlakási kötelezettséget (ebben az esetben nem gond, ha az igénylés pillanatában még nem);
  • az igénylő időközben rendezte a köztartozását, és ezt a kincstárnak is igazolja a megjelölt határidőn belül.

A lap szerint ezzel összességében azoknak az utolsó pillanatos igénylőknek kedveznek, akiknek már nem volt ideje december végéig hiánypótlást vagy új igénylést beadni az első elutasítás után.  

Mint írják: az eddig napvilágot látott információk szerint az utolsó hetekben beérkezett óriási mennyiségű igénylés miatt az elbírálás nagy csúszásban van. Erre való tekintettel az új rendelet lehetőséget ad a támogatási kérelem elbírálására nyitva álló határidő egy alkalommal, legfeljebb 45 nappal történő meghosszabbítására.

Az új rendelet a babaváró hitelnél is módosít a szabályokon, adva egy kedvezményt az igénylőknek: a törlesztés szüneteltetését, illetve a gyermekvállalási támogatást 60 napja van igényelni annak, aki erre jogosulttá válik. Ezt a határidőt 180 napra emelték az alábbi esetekben:

  • vér szerinti gyermek esetén a várandósság betöltött 12. hetét követően – ideértve a szülést követő időszakot is – legkésőbb a gyermek születésétől számítva,
  • örökbefogadott gyermek esetén az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válásának napjától,
  • a magzat elhalása vagy halva születése esetén az erre vonatkozó igazolás keltétől számolva indul a 180 nap.

Ez visszamenőleg is érvényes, vagyis akinél már lejárt a 60 napos határidő, az új szabály hatálybalépésének napjától (ez esetben április 28-tól) számolva 180 napig benyújthatja a kérvényt a szüneteltetésre és a gyermekvállalási támogatásra is. 

Nyitókép: Bugány János / MTI

#Gazdaság#otthonfelújítási támogatás#köztartozás#igénylés#bank360

Címlapról ajánljuk