Gazdaság

Óriási postabezárási hullámot készít elő a kormány

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. április 14. 18:09

A szerdán közzétett törvénymódosítási javaslat szerint a 30 ezer lakosúnál nagyobb településeken elég lesz 30 ezer lakosonként egy postahelyet fenntartani.

Nagyvárosi posták százait zárhatják be, ha elfogadják a postatörvény módosításáról szóló javaslatot, amit a kormany.hu-n szerdán tettek közzé, írja a Menedzsment Fórum.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter április elején már beszélt arról, a Magyar Posta működését racionalizálni kell, ennek mikéntjéről árulkodik a most megjelent jogszabálytervezet.

Ha a törvénymódosítás életbe lép, akkor az drasztikusan csökkentheti a magyarországi postahivatalok számát. A jelenleg érvényes jogszabály szerint ugyanis a Magyar Postának a 25 ezer lakosúnál nagyobb településeken 25 ezer lakosonként legalább egy postahelyet kell biztosítania. A módosító javaslat ezt a határszámot 30 ezerre emeli.

Óriási postabezárási hullámot készít elő a kormány
A módosítás szövege

Ez azt jelenti, hogy a magyar nagyvárosi, megyeszékhelyi posták egy jelentős részét bezárhatja a Magyar Posta. Az 50 ezer lakosú Egerben például a törvénymódosítás után a Magyar Posta dönthet úgy, hogy az addigi két posta helyett csak egyet üzemeltet tovább. Budapest esetében a jelenlegi 112-ről (ami az előírt 66-nál amúgy jóval több) 55-re csökkenhet a lakosság által igénybe vehető postahivatalok, postafiókok száma.

A törvénymódosítás indoklásából nem derül ki, hogy miért van szükség a változtatásra.

A Magyar Posta tavaly október végén jelentette be, hogy ideiglenesen szünetelteti 210 településen 366 postahivatal működését. Az önkormányzatokkal kötött megállapodások alapján 32 településen 45 posta szüneteltetését feloldották, az érintett postahelyek január 2-án újra kinyithattak.

Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Gazdaság#magyar posta#törvénymódosítás#postatörvény#nagy istván#gazdaságfejlesztés

Címlapról ajánljuk