Gazdaság

Így néz ki a Petőfi arcával díszített harmincezer forintos

rtl.hurtl.hu

2023. április 11. 9:05

Kedden bocsátják ki az emlékévre készült emlékérméket.

Április 11-én, a magyar költészet napján bocsátják ki azokat az új emlékérméket, amelyeken Petőfi Sándor és a Nemzeti dal szerepel. A különleges pénzek a 200 évvel ezelőtt született Petőfi Sándornak és a 175 évvel ezelőtt kitört 1848-1849-es forradalomnak és szabadságharcnak állítanak emléket  – írja a Bank360.hu.

Az érmét kétféle változatban szerezhetik meg a gyűjtők és a befektetésként vásárlók. A tükörfényes ezüst változat 30 ezer forintos névértéken kerül forgalomba, ebből összesen 6 ezer darabot vernek. A színesfémből készült, selyemfényű verzió 7500 forintba kerül majd, és 8 ezer példány lesz belőle. Mindkét pénzérme nagyméretű, 52,5 milliméter lesz az átmérőjük. Az érmék egyik oldalán a költő arcképe látható majd, a másikon a Nemzeti dal első sorai olvashatók.

Az emlékérmékkel elvileg vásárolni is lehet, de nem érdemes a boltokban használni. Nem csak azért, mert nagy meglepetést okozna a kasszánál, hanem azért sem, mert a limitált sorozatok értéke idővel várhatóan emelkedni fog. A Bank360.hu példaként említi, hogy 

az ezerforintos arany Kodály- vagy Zrínyi-érmeket is el kell fogadniuk a boltoknak, két liter tejet is kaphatnánk értük a közértben, aukcióra bocsátva viszont egy autót is vehetnénk az árukból, hiszen több millió forintot is megadnak értük.

Arra azért senki ne számítson, hogy az ezüst Petőfiért egy-két év múlva autót adnak, de értékálló befektetés lehet.

Petőfi Sándor nem most kerül először magyar pénzre: régen a papír tízforintoson szerepelt, amivel először 1947. július 25-étől lehetett fizetni. Az infláció miatt a petőfis bankjegyet 1992. szeptember 30-án vonták ki a forgalomból.

 

#Gazdaság#emlékérme#pénz#petőfi sándor#a költészet napja

Címlapról ajánljuk