Gazdaság

95 millió forintra büntették az Aldit furcsa kereskedelmi gyakorlata miatt

rtl.hurtl.hu

2023. április 11. 17:11

Alkoholvásárlásnál jogellenesen rögzítették a vevők születési dátumait, majd tárolták az érzékeny adatokat 180 napig.

95 millió forintos adatvédelmi bírságot kell fizetnie az Aldinak, amiért jogellenesen rögzítették a vásárlók születési dátumait, majd tárolták az érzékeny adatokat 180 napig – írja a hvg.hu a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) közleménye alapján.

A történet apropója egy tavaly nyári ügy, amikor is furcsa kereskedelmi gyakorlatot folytattak az Aldiban: szeszesital vásárlásnál akkor is elkérték az emberek személyi igazolványát, ha egyértelmű volt, hogy elmúltak 18 évesek. Az áruházlánc nem tagadta vádakat, magát a gyakorlatot pedig a dolgozóik munkájának megkönnyítésével indokolta.

Szeptemberben végül fogyasztóvédelmi eljárás indult, miután az MSZP-s Tóth Bertalan az Aldi gyakorlatának jogszerűségét firtatta. De időközben a NAIH 2022-es évi beszámolójából is kiderült, hogy többen éltek adatvédelmi panasszal. A bírság mellett az adatvédelmi hatóság az életkor ellenőrzésével kapcsolatos gyakorlat felülvizsgálatára, valamint az üzlethelyiségekben megvalósuló adatkezelésekre vonatkozó adatkezelési tájékoztató kihelyezésére is kötelezte az üzletláncot.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt / MTI

#Gazdaság#aldi#milliós#bírság#NAIH#alkohol#vásárlás#adatvédelem

Címlapról ajánljuk