Gazdaság

Óriási veszteséget termelt a felcsúti focicsapat, az átlagbér közben 2,4 millió forintra nőtt

rtl.hurtl.hu

2023. március 28. 9:17

Összességében negyedével csökkentek a bevételek 2022-ben, a kiadások viszont nőttek. A bérek 20 százalékkal nőttek a Puskás Futball Kft.-nél.

A felcsúti focicsapat mögött működő Puskás Futball Kft. több mint 1,5 milliárdos veszteséggel zárta a 2022-es évet az előző évi 536 millió forintos nyereséget követően – írta a cég beszámolója alapján az mfor.hu.

Legutóbb 2014-ben, működésének második teljes évében volt mínuszos a cég gazdálkodása, akkor 127 millió volt a veszteség. 

Az eredménybeszámoló alapján a tetemes veszteség hátterében a bevételek brutális megcsappanása áll: 

  • értékesítésből származó bevételként ugyanis 2,89 milliárdot könyveltek el a korábbi 4,8 milliárd után,
  • egyéb bevételből pedig 784 millió folyt be a kasszába.

Nem tudni, hogy mi okozta a bevételek visszaesését, de a kiadások jelentősen nőttek: az anyagjellegűek 44 százalékkal ugrottak meg, 1,3 milliárdra, a személyi jellegűek pedig 13 százalékkal, 3,06 milliárd forintra. 

Az átlagbér bruttó 2,4 millió forint volt tavaly,

igaz, az alkalmazottakat nem osztották sportolókra és egyéb alkalmazottakra, így ez az összeg a teljes létszámra vonatkozik, a takarítóktól kezdve az irodai munkatársakon át egészen a játékosokig. Egy év alatt egyébként az átlagbér 20 százalékkal emelkedett a társaságnál.

A cég működése nincs veszélyben egyelőre, az elmúlt évek eredményeit felhalmozó eredménytartalék soron ugyanis több mint 2 milliárd forint szerepel. 

A Felcsúti Utánpótlás-neveléséért Alapítványnál nyoma sincs hasonló nehézségeknek. A befolyt bevétel ugyan ebben az esetben is csökkent, 12,1 milliárdról 9,7 milliárdra, a költségeket ez bőven fedezni tudta, így végeredményben 1,55 milliárdos pluszt mutattak ki a beszámolójukban az előző évi 5,6 milliárd után. 

Nyitókép: Beliczay László/MTI

#Gazdaság#foci#puskás akadémia#felcsút#veszteség

Címlapról ajánljuk