Gazdaság

Alig van város, ahová ne lenne olcsóbb Bécsből elrepülni, mint Budapestről

rtl.hurtl.hu

2023. március 23. 15:13

Mintegy 4 ezer forinttal drágábbak a jegyek Magyarországról, mint a szomszédainktól. 

Szinte alig találni olyan európai nagyvárost, ahová ne lenne olcsóbb Bécsből elrepülni, mint Budapestről. Jelenleg ott tartunk, hogy az osztrák fővárosból 10-15, de akár 30 ezer forinttal olcsóbb jegyet venni, valamint átlagosan 3900 forinttal drágábbak a jegyek Magyarországról, mint a szomszédainktól – derül ki a Pénzcentrum összesítéséből.

Más európai országok a világjárvány lecsengését követően inkább csökkentették a repülőtéri költségeket, itthon azonban nem így történt. A légitársaságok hozzájárulása címen kivetett különadót a Magyarországról induló utasonként kell fizetni, a hozzájárulás mértéke az utas úti céljától függően 3900 forint vagy 9750 forint.

Még úgy is megéri, ha többet kell utazni

Annak ellenére, hogy az Orbán-kormány többször is hangsúlyozta, hogy meg fogja akadályozni az adóterhek áthárítását, a légitársaságok egy pillanatig sem titkolták, hogy az „extra” terheiket be fogják építeni az áraikba – a légiközlekedési ágazat ugyanis jelentős veszteségeket szenvedett a koronavírus-járvány alatt.

100 ajánlatot vizsgáltak meg a nyári főszezonra, majd megállapították: nincs olyan úticél, ahová ne lenne lényegesen olcsóbb, ha Bécset választjuk Budapest helyett az indulás városaként.

Tény, hogy tavaly vagy azelőtt is voltak jobb ajánlatok, de nem volt ennyire kirívó a helyzet: 21-ből 18 olasz városba olcsóbban juthatunk el júliusban Bécsből, mint Budapestről. Velencébe fele annyiért, és általánosságban Spanyolország legtöbb városába is olcsóbb az út. De aki Londonba, Párizsba vagy Tel-Avivba menne, az is jobban jár, ha az osztrák fővárosból indul.

A Forbes.hu is körülnézett a repülőjegyek között, és rögtön a húsvét hétfőre szóló jegyeknél több mint négyszeres különbséget talált: amíg a Budapestről Cataniába tartó repülőgépre 84 euró (kb. 32 ezer forint) forint a jegy, addig Bécsből ugyanoda 20 euró. Persze aki úgy dönt, hogy inkább az osztrák fővárosból indulna, számolnia kell a kijutás költségeivel, de egy 30 ezer forinttal olcsóbb jegyért talán már érdemes buszra vagy vonatra szállni, hiszen így még mindig olcsóbb.

Nyitókép: Getty Images

Címlapról ajánljuk