Gazdaság

Azok is kaphatnak pénzt, akiknek elutasították az otthonfelújítási támogatásra beadott igénylésüket

rtl.hurtl.hu

2023. március 20. 10:12

A kormány rendelettervezete szerint az államkincstár újra elbírálhatná az igényléseket, ha teljesülnek bizonyos feltételek. Változtatnának a babaváró hitelekkel kapcsolatos határidőkön is.

Lehetőségük van pénzhez jutni azoknak is, akiknek elutasították az otthonfelújítási támogatásra beadott igénylésüket – írja a Bank360.

Az igénylés benyújtási határideje tavaly december 31. volt, de kivételes esetekben idén március 31-ig lehetőség van kérelem beadására. Sokan élhettek az utolsó pillanatban a lehetőséggel: az államkincstárnál még mindig folyamatban van az elbírálás, annyira, hogy a kormány friss rendelettervezetébe beleírták, hogy a 30 napos bírálati határidőt egy alkalommal akár 45 nappal is meghosszabbíthatják.

Ha a rendeletet elfogadják, az azzal is jár, hogy a kérelem elutasítását követően bizonyos helyzetekben mégis meg lehet szerezni a támogatást: ha a kérelmet azért utasították el, mert az igénylés beadásakor az igénylők nem laktak a felújított ingatlanban, vagy ha ötezer forintot meghaladó köztartozás miatt utasították el a kérelmet.

A 2022. december 31-ig benyújtott, és a fenti okok miatt elutasított igényléseket a tervezet szerint az államkincstár saját hatáskörben újra elbírálhatná, amire 60 napja lenne, és ezt követően az igénylők mégis megkaphatnák a legfeljebb hárommillió forintos támogatást. De ennek is vannak feltételei: az egyik, hogy az egyéves bentlakási kötelezettséget 2022. december 31-ig teljesítenie kell az igénylőnek, a másik, hogy az igénylő igazolja köztartozásának rendezését.

A babaváró hitelnél is változás van kilátásban: eszerint a törlesztés szüneteltetésére, illetve a gyermekvállalási támogatásra vonatkozó kérelem benyújtásának határideje 60-ról 180 napra emelkedne

  • vér szerinti gyermek esetén a várandósság betöltött 12. hetét követően, legkésőbb a gyermek születésétől számítva,
  • örökbefogadott gyermek esetén az engedélyező határozat véglegessé válásának napjától,
  • a magzat elhalása vagy halva születése esetén az erre vonatkozó igazolás keltétől.

Ez visszamenőleg is érvényes lenne, azaz akinél már lejárt a 60 napos határidő, az a tervezett hatálybalépés napjától számolva 180 napig benyújthatná a kérvényt a szüneteltetésre és a gyermekvállalási támogatásra is.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

#Gazdaság#otthonfelújítási támogatás#babaváró hitel

Címlapról ajánljuk