Gazdaság

MSZP: Érvénytelen az állam tulajdonszerzése a Vodafone-ban, mert nincs magyar nyelvű szerződés

rtl.hurtl.hu

2023. március 16. 11:39

A bíróságon derült ki, hogy a szerződéskötéskor figyelmen kívül hagyhattak egy törvényi előírást. A párt Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult.

Érvénytelen az MSZP frakcióvezetője szerint az a szerződés, mellyel a magyar állam a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül megvásárolta a Vodafone 49 százalékát 323,4 milliárd forintért – írja a 444.

Tóth Bertalan közérdekű adatigényléssel kérte ki a szerződést és a cég átvilágításáról szóló iratokat. A Corvinus Zrt. azonban nem akarja kiadni a dokumentumokat arra hivatkozva, hogy üzleti titkok derülnének ki belőlük, ezért a politikus pert indított.

A per hétfőn kezdődött a Fővárosi Törvényszéken, és Tóthék szerint 

meglepő, az egész szerződés érvényességét megkérdőjelező körülményre derült fény a tárgyaláson. A Corvinus Zrt. védője ugyanis jelezte, hogy több ezer oldalas angol nyelvű szövegről van szó, 

aminek fordítása drága lenne, és a költségeit a felperesnek kellene állnia, ha a bíróság a dokumentum kiadására kötelezi őket.

Az MSZP jogértelmezése szerint ugyanakkor a nemzeti vagyonról szóló törvény előírja, hogy az állami szerződéseket magyarul kell kötni, a magyar jog alapján, hogy vita esetén magyar bíróság járhasson el. Ha nincs magyar nyelvű szerződés, akkor ennek a követelménynek a Vodafone adásvételi szerződése nem tesz eleget.

Tóth Bertalan Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult, hogy derítse ki, van-e magyar szerződés, és ha nincs, akkor indítson pert a szerződés semmisségének kimondásáért.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

#Gazdaság#vodafone#szerződés#állami tulajdon#mszp#tóth bertalan

Címlapról ajánljuk