Gazdaság

Akkorát szólt az amerikai bankcsőd, hogy padlóra lökte a forintot is

rtl.hurtl.hu

2023. március 13. 15:43

Feszült a befektetői hangulat.

393 forint fölé ment az euró árfolyama, a dolláré pedig 368-ig, miután a napokban bedőlt az amerikai Silicon Valley Bank és a hatóságok bezárták a New York-i székhelyű Signature Bankot, a kriptoipar egyik nagy hitelezőjét, hogy megakadályozzák a bankválság terjedését – írta a Portfolio.

Az amerikai pénzügyi szabályozó hatóságok teljes körű védelemben részesítették az érintett bankok ügyfeleit, és pótlólagos finanszírozást nyújtottak a pénzintézeteknek, hogy minden betétesük igényeit ki tudják elégíteni. Az összehangolt bejelentések ellenére nem csillapodtak az amerikai bankrendszerrel és a lehetséges tovagyűrűző hatásokkal kapcsolatos aggodalmak.

A nemzetközi piaci feszültség és negatív befektetői hangulat közepette hétfőn gyors ütemben esett a forint, de délutánra kisebb stabilizálódásra, megnyugvásra is sor került, 15 óra után az euró jegyzése egy rövid időre 390 forint alá süllyedt vissza, a dolláré pedig 364 alá, miután Joe Biden amerikai elnök szigorúbb bankszabályozást ígért. 

Nem csak a forint került nehéz helyzetbe, az amerikai és európai kötvényhozamok és részvényárfolyamok is nagyot estek. Ilyenkor azonban a feltörekvő piacokat még jobban megviseli a válságtól való félelem, ezért is gyengül ilyen erőteljesen a forint.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

#Gazdaság#forint#árfolyam#bankcsőd#silicon valley bank

Címlapról ajánljuk