Gazdaság

Csaknem 27 milliárd forintért épül MTK-sportpark a Kerepesi úton

rtl.hurtl.hu

2023. március 9. 15:01

Négyezer-kilencszáz fő befogadására alkalmas multifunkciós sportcsarnokot építenek a budapesti Aréna Mall melletti területen – derült ki az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer oldalán megjelent adatokból. A tervek szerint a háromszintes épületben lesz étterem, VIP lounge, valamint itt helyezik el a klub sakk-bridzs szakosztályát is. Az MTK-sportpark névre keresztelt beruházásban felhúznak majd egy gazdasági épületet is, valamint helyet kap egy fedett parkoló és egy naperőmű is. A csaknem 27 milliárd forintos beruházást a Bayer Construct Zrt. végezheti el, amely az utóbbi években több állami beruházásban is szerepet vállalt, végső tulajdonosa pedig Mészáros Lőrinc és Tiborcz István korábbi vállalatával is bizniszelt. 

Több mint 94 ezer négyzetméternyi telken épül meg az MTK sportparkja a budapesti Kerepesi-úton, a beruházást csaknem 27 milliárd forintért végzi el a Bayer Construct Zrt. – derült ki az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer adataiból. Négy vállalat nyújtott be pályázatot (például a Mészáros családhoz köthető Fejér B. Á. L. Zrt.), végül a legalacsonyabb ajánlattal nyert a Bayer Construct.

A tervek szerint a területen építenek egy 4900 fő befogadására alkalmas multifunkciós sportcsarnokot, 

amelyet két részre lehet majd osztani. Ezen az alsó szinten kapnának helyet az öltözők, a konyha, valamint a sajtónak fenntartott rész is. Felette lenne az étterem, a VIP lounge, valamint a klub sakk-bridzs szakosztálya, míg a harmadik szinten a skyboxokat alakítanák ki.

A telken felhúznak egy másik épületet is, ez gazdasági, kiszolgáló funkciókat kap. Az A és B épületet egy több ezer négyzetméteres platóval kötik össze, amelyen közösségi teret alakítanak ki, alatta pedig parkoló lesz.

A fűtéshez és a meleg vízhez szükséges energiát „minél nagyobb mértékben” termálkút segítségével oldanák meg, de a telken helyet kap egy 250 kW-os naperőmű is.

Az egész fejlesztést a kormány kiemelt beruházásnak minősítette, 

az ajánlatkérő pedig az MTK volt.

Az Átlátszó cikke szerint a Bayer Construct Zrt. már évek óta építője nagyobb állami beruházásoknak, igaz, gyakran csak a győztes cégek alvállalkozójaként. A cégcsoport ilyen jellegű feladatai között volt a Puskás Aréna, az MTK Stadion vagy a Ludovika Campus felépítése is. A vállalat végső tulajdonosa Balázs Attila, akinek a neve 2020-ban a balatonfüredi kikötő megvásárlása kapcsán bukkant fel: Mészáros Lőrinc és Tiborcz István akkori ingatlankezelő cége, az Appeninn Nyrt. a Bayer Construct Zrt.-vel vásárolta meg a kikötőt üzemeltető Solum-Invest Kft.-t.

Balázs Attila ugyanakkor a Válaszonline cikke szerint annyiban eltér a NER-ben sikerrel szereplő vállalkozóktól, hogy ő alapvetően piaci megbízásokból építette fel a cégeit. A 100 leggazdagabb magyar című kiadvány szerint 2022-ben nagyjából 30 milliárd forintos vagyona van, ezzel pedig a lista 60. helyén végzett.

Nyitókép: A SAGRA Építész Kft. korábbi nyertes tervpályázata a területre – Fotó: SAGRA Építész Kft.

 

#Gazdaság#mtk#sportcsarnok#Kerepesi út#bayer construct zrt.

Címlapról ajánljuk