Gazdaság

Megkopott a „pénzügyi rezsicsökkentés”, az átlagfizetés fele sem vehető már fel ingyen az ATM-ekből

Herman BernadettHerman Bernadett

2023. március 6. 5:56

Az átlagos nettó fizetéshez igazították kilenc éve a 150 ezer forintos ingyenes készpénzfelvételi limitet. Ez azóta sem változott, ma már a minimálbér sem fér bele ebbe a határba, az átlagos fizetést pedig, ami 2022-ben már a 355 ezer forintot is meghaladta, a legtöbb banknál több ezer forintért lehet felvenni. Drágulhat a készpénzfelvétel is, viszont a bankoknak az MNB döntése alapján több ATM-et kell majd üzemeltetniük, ami szintén a bankolási költségek emelkedésével járhat. 

Pénzügyi rezsicsökkentés: ezzel a szlogennel vezették be 2014 februárjától azt az intézkedést, amely lehetővé teszi, hogy bárki havonta legfeljebb két alkalommal összesen maximum 150 ezer forint értékben ingyen vehessen fel készpénzt a bankautomatákból. A díjmentesség egyetlen feltétele, hogy nyilatkozni kell róla, ha ez megtörtént, akkor viszont nem csak a számlavezető bank, de bármelyik másik ATM-üzemeltető cég automatájából kivehető díjmentesen ez az összeg.

A 150 ezer forintot annak idején a havi nettó átlagkeresethez igazítva állapították meg, mondván, hogy legalább ennyit hadd vehessen fel mindenki ingyen a bankszámlájáról. Bár a jegybank adatai szerint az átlagos bankkártya-tulajdonos még mindig nem használja ki teljes mértékben a limitet, folyamatosan nő a felvett készpénz összege, és egyre többen lehetnek azok, akiknek sokat kell fizetniük a készpénz felvételéért.

Ingyen bankszámla a digitális bankolóknak van

Számos bank kínál akár ingyenes bankszámlacsomagokat, de a banki költségek lenullázásához a digitális bankolást kell előnyben részesíteni, a készpénzfelvételt maximum a törvényben megszabott 150 ezer forintig biztosítják ingyenesen a bankok. A Bank360.hu bankszámla-kalkulátorából is az derül ki, a bankok nem szeretik a sok készpénzt használó klienseket.

Ez pedig azt jelenti, nemhogy az átlagbér, de az idén már 154 270 forintos minimálbér sem vehető fel ingyen az ATM-ekből, a legolcsóbb banki ajánlatok is évente 3-4 ezer forintba kerülnek 

ennyi készpénz felvétele mellett. Aki a garantált bérminimum 197 106 forintos nettó összegét vagy az átlagnyugdíj 208 200 forintos összegét venné ki készpénzben, még többet fizethet. Jellemzőbbek az évi 7-8 ezer forintos ajánlatok, de sok banknál 10 ezer forintnál is többe kerül a számlacsomag teljes díja ekkora készpénzhasználat mellett.

40 ezer forint: ennyibe kerül évente az átlagbér felvétele

Minimum öt számjegyű éves költséggel kell azonban számolnia annak, aki az átlagos nettó keresetet kapja havonta, ami a KSH friss adatai szerint 2022-ben 355 300 forint volt, és ezt ki is szeretné venni bankjegyekben. Havi három készpénzfelvétellel számolva, amelyben benne van a 150 ezer forintig az ingyenes kivétel is, a kalkulátorban a legjobb elérhető ajánlat éves díja az első esztendőben 11880 forint, ami ezt követően 15670 forintra ugrik. Egy-két ajánlat van csak a piacon, amelynél az éves költségek 15 ezer forintba beleférnek, sokkal jellemzőbbek a havi 3-4 ezer, éves szinten 40 ezer forint körüli költségek.

Egyelőre legalábbis ez a helyzet. Hamarosan ugyanis tovább emelkedhetnek a díjak, van olyan nagybank, amelyik már március elején lépett, és megemelte szinte az összes bankszámlákkal, kártyákkal kapcsolatos díját, 

és néhány héten belül várhatóan a többi hitelintézet is követi majd. A bankok az üzletszabályzataik alapján a tavalyi átlagos infláció mértékével, 14,5 százalékkal drágíthatják a szolgáltatásaikat.

Az tehát biztosra vehető, hogy drágább lesz az ATM-es pénzfelvétel, az ügyfelek legfeljebb annak örülhetnek, hogy készpénz-automatából viszont többet kell majd működtetniük a bankoknak. Az MNB ugyanis előírta, hogy az ügyfélszámtól függően mennyi ATM-et kell fenntartaniuk a pénzintézeteknek. A jegybank nemcsak az országos minimumot határozta meg, hanem fővárosi kerületenként, megyeszékhelyenként és egyéb településekre is megszabta a bankoknak az automaták kötelező számát. Ennek eléréséhez pedig a bankoknak fejleszteniük kell a hálózatukat.

Nyitókép: Wikimedia Commons

#Gazdaság#bank360#bankautomata#ingyenes készpénzfelvétel#készpénz#rezsicsökkentés#átlagfizetés#ma#bankok#banki költségek

Címlapról ajánljuk