Gazdaság

Törölte minden moldovai járatát a Wizz Air, mert az ország légterében forrósodhat a helyzet

rtl.hurtl.hu

2023. február 27. 18:12

A légitársaság a szomszédos Iașiba tartó gépeit ajánlja.

Minden chișinăui járatát törli március 14-től a Wizz Air – írja a Transtelex. A légitársaság a döntését a „Moldovai Köztársaságban zajló fejlemények és az ország légterét fenyegető kockázatokkal” indokolták.

A Wizz Air az utasokat egy új, Berlinből Iașiba tartó járattal kompenzálná, de a barcelonai, milánói, bolognai, római, dortmundi, lárnakai és trevisói járataikat bővítenék. A Chișinău-Budapest és a Chișinău-Prága járataikat ugyanakkor alternatíva nélkül törlik.

A hír kapcsán a légitársaság az rtl.hu-val közölte: „a Wizz Air a közelmúltbeli moldovai fejlemények és a különböző helyi és nemzetközi hatóságokkal és ügynökségekkel való folyamatos egyeztetés alapján azt a nehéz, de felelősségteljes döntés hozta meg, hogy március 14-től felfüggeszti chișinăui járatait”. Mint írták, a moldáv légtérben jelenleg „fokozott, de nem fenyegető kockázat áll fenn, a légitársaság folyamatosan nyomon követi az eseményeket”.

Ahhoz, hogy utasai számára lehetővé tegye úti céljuk elérését, a légitársaság március 14-től bővíti útvonalait a Chișinăutól mindössze néhány órányi autóútra lévő romániai Iaşiból. Azok az érintett utasok, akik március 14. utánra foglaltak repülőjegyet a wizzair.com oldalon, vagy a légitársaság mobilalkalmazásán keresztül, emailben kapnak értesítést a járattörlésről, és választhatnak az ingyenes átfoglalás, a 100 százalékos készpénz-visszatérítés vagy az eredeti viteldíj 120 százalékának Wizz-kreditben való jóváírása között.

Moldova elnöke, Maia Sandu két hete azzal vádolta meg Oroszországot, hogy diverzánsokkal karöltve akarja megbuktatni a kormányt és destabilizálni igyekszik az országot, annak érdekében, hogy meggátolják tervezett csatlakozását az Európai Unióhoz.

Moszkva alaptalannak nevezte a vádakat, ugyanakkor Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt hét kedden visszavont egy 2012-es rendeletet, amely elismerte Moldova szuverenitását a „Dnyeszteren túli terület” jövőjének rendezésében.

Nyitókép: A Wizz Air légitársaság utasszállító repülőgépe. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt.

#Gazdaság#wizz air#moldova#Chișinău#légitársaság#járat

Címlapról ajánljuk