Gazdaság

Biztonsági intézkedések nélkül, egy iskola mellett javították a Szíjj Lászlóhoz köthető ingatlanalap tulajdonában álló épület tetejét

rtl.hurtl.hu

2023. február 24. 10:05

A szerkezet olyan rossz állapotban volt, hogy videó készült róla, ahogy beszakadt egy munkás alatt a tető.

„Veszélyben vannak a gyerekek” – ezzel kezdte Facebook bejegyzését Kovács Alex Gábor, a belvárosi ellenzéki Tiéd a Belváros frakció vezetője. A politikus erről képeket is posztolt a közösségi oldalára.


Kovács szerint a tetőn dolgozó három munkás „mindenféle biztonsági intézkedés és munkavédelmi felszerelés nélkül megkezdte az épület tetőszerkezetének javítását. Sem biztonsági kötél, sem háló és a gimnázium udvarán sem kerítették el az érintett részt – a gyerekek gyanútlanul sétáltak át a tornaterembe közvetlenül a munkálatokkal érintett épületrész alatt”.

A Tiéd a Belváros-frakció tagja, Árvai Péter értesítette az áldatlan állapotokról a gimnázium vezetését, akik szerencsére haladéktalanul elkerítették az érintett udvarrészt – mindazonáltal ez nem az ő dolguk lenne, és ez így továbbra sem biztonságos. Jómagam azonnal értesítettem a Városüzemeltető Kft.-t, akik gyors intézkedést és biztonságos elkordonozást ígértek

– tette hozzá a politikus.

Beszakadt a tető a munkás alatt

A gimnázium egy több ezer négyzetméteres épületegyüttesben működik az V. kerület egyik legértékesebb részén, a Veres Pálné utca 36-38. szám alatt. A több helyrajzi számon lévő, de összetartozó ingatlanoknak két tulajdonosa van: az egyik a fővárosi önkormányzat (ezen a részen működik a gimnázium), a másik pedig az rtl.hu információi szerint a Minerva V50 Ingatlanfejlesztő Alap (ez a rész évek óta üresen áll). Utóbbi Szíjj Lászlóhoz köthető, az alap eszközeit ugyanis a MINERVA Befektetési Alapkezelő Zrt. kezeli, amelynek a vállalkozó a 100 százalékos tulajdonosa.

A gimnázium által használt épületrész ugyan megfelelően karbantartott, a tanulók viszont az udvaron keresztül, a leromlott állagú épület előtt elhaladva közelítik meg a sportpályát – írtuk tavaly, amikor bemutattunk egy korábban készült felvételt, amin látni, hogy a tető olyan rossz állapotba került, hogy már egy ember súlyát sem bírta el.


A tavaly ősszel készült fényképek szerint most ezt a részt kezdték el kijavítani. Már ezeken is látszott, hogy a lehulló cserepektől védő háló nem minden esetben ér fel teljesen, ahogyan most sem. 

Biztonsági intézkedések nélkül, egy iskola mellett javították a Szíjj Lászlóhoz köthető ingatlanalap tulajdonában álló épület tetejét
Fotó: rtl.hu

Erről is kérdeztük a MINERVA Befektetési és Alapkezelő Zrt-t, ahogyan a mostani munkálatokról is küldtünk megkeresést. Egyebek közt azt szerettük volna megtudni, hogy értesítették-e a gimnáziumot a munkálatok megkezdéséről, illetve milyen biztonsági intézkedéseket terveznek. Ha válaszolnak, arról beszámolunk.

125 szobás butikhotel épül

A magánkézben lévő rész tulajdonosának a neve egyébként több helyről is ismerős lehet: a Minerva V50 Ingatlanfejlesztő Alap vette meg ugyanis korábban a Fotex-székházat, míg a MINERVA Befektetési Alapkezelő Zrt. által kezelt másik alap résztulajdont szerzett az MKB Bankban.

A Veres Pálné utcai ingatlant már 2018-ban megvásárolták, azonban a tervezett 125 szobás butikhotel építése azóta is csak az előkészületeknél jár. Az rtl.hu információi szerint a koronavírus-járvány miatt csúszik a beruházás, így az építkezés indulásának pontos dátuma még nem ismert. Az épületkomplexum ügye már több mint egy évtizede húzódik, sőt a rossz állapotban lévő tetőről már az azóta megszüntetett Népszabadság is írt 2016-ban.

A környék lakói 2011-ben elérték, hogy védettség alá helyezzék az épülettömböt, az építkezést azonban nem tudják megakadályozni. Ők leginkább a gyerekek épsége miatt aggódnak. Hosszabb távon attól is félnek, hogy a keskeny utcákban zajló építkezés miatt kivágják a fákat, a szálloda pedig tönkreteszi a környék élhetőségét.

Sok helyi lakó szerint szállodaépítés helyett ragaszkodni kellene az eredeti tervekhez, és oktatási célra kellene használni az egész épületcsoportot. Ez volt ugyanis az ország első olyan középfokú oktatási intézménye, ahol nők is tanulhattak.

Nyitókép: rtl.hu

#Gazdaság#minerva befektetési alapkezelő zrt.#veres pálné gimnázium#tető#butikhotel#felújítás#ma

Címlapról ajánljuk