Gazdaság

„Ennyi pénzért Romániában nem tudtunk volna házat venni” – egyre több romániai csap le az olcsó magyar ingatlanokra, és települ át Magyarországra

Tasi AnnabellaTasi Annabella

2023. február 14. 5:01

Meglepően sokan döntenek úgy a nyugat-romániai megyékből, hogy a határhoz közel, valamelyik kelet-magyarországi településen vásárolnak ingatlant – jóval olcsóbban, mint Romániában. Nem kell amiatt sem aggódniuk, hogy a környéken nincs munkalehetőség, mert az otthoni állásukat megtartják. Battonyán a román közösségnek már van iskolája, óvodája és közösségi háza is.

Romániából egyre többen vásárolnak olcsón házat Magyarországon – írta meg év elején több romániai hírportál az Agerpres hírügynökség összeállítása alapján. A Digi24 szerint nem meglepő, hogy sokan érdeklődnek a határ menti magyar településeken található ingatlanok iránt, hiszen Romániában egy kétszobás, 60 négyzetméteres lakás már csaknem százezer euróba, vagyis több mint 38 millió forintba kerülhet, házat pedig egy átlagembernek szinte lehetetlen tetemes bankkölcsön nélkül vásárolnia.

A portál felidézi: Románia 2007-es EU-s csatlakozása után főként az aradiak kezdtek el érdeklődni a kelet-magyarországi települések ingatlanjai iránt. Akkoriban valóban potom összegért, akár 2500 euróért is lehetett házat vásárolni például a határtól 6 kilométerre fekvő Battonyán. Igaz, ahogy nőtt a kereslet, úgy emelkedtek az árak is, de még mindig sokaknak megéri inkább Magyarországon házba fektetni. 

Az árak körülbelül 10 ezer eurónál kezdődnek, azaz 3 millió 800 ezer forint körül.

A román lap szerint a legtöbb eladó ház jó állapotban van, tulajdonosaik azért válnak meg tőlük, mert nagyobb városokba költöztek a jobb megélhetés reményében, sok kelet-magyarországi településen ugyanis nehéz munkát találni. Bogdan Holocan ingatlanszakértő legalább 300 olyan határ menti magyarországi házról tud, ami tavaly romániai tulajdonosra talált.

A kedvező ár mellett sokakat az is csábít, hogy továbbra is visszajárhatnak Romániába dolgozni, az ingázás egyszerű. Battonyáról Aradra például akár 30 perc alatt is el lehet jutni autóval. De olyan is van, aki életvitelszerűen inkább Romániában marad, és hétvégi vagy üdülőházat varázsol az olcsón vett ingatlanokból.

A térség ingatlanjaival foglalkozó Holocan azt mondta, legolcsóbban tavaly egy 100 négyzetméteres, háromszobás ingatlan kelt el a határtól 5 kilométerre található Dombegyházán, amihez még egy négyezer négyzetméteres telek is tartozott – mindössze ötezer euróért. Kilencezer euróért az Arad megyei Kisvarjaspusztához közeli településen is lehet háromszobás házat venni egy 1500 négyzetméteres telekkel.

Az egyik legnépszerűbb célpont a romániaiak számára Battonya. A román közösségnek itt már van iskolája, óvodája, és tavaly év végén egy új román közösségi házat is átadtak.

Battonyán akár tízezer euróért is lehet vásárolni házat telekkel. Az ingatlanközvetítő szerint az árkülönbség a két ország között szembetűnő. „Egy ilyen házért 25 ezer eurót kérnének egy Arad megyei faluban, a városban pedig 100 ezret – magyarázta. – Vannak persze ennél sokkal drágább ingatlanok is, a település központjában egy nagy történelmi múltra visszatekintő, 100 négyzetméteres ingatlanért és a hozzá tartozó telekért például 60 ezer eurót kérnek.”

„Ennyi pénzért Romániában nem tudtunk volna házat venni” – egyre több romániai csap le az olcsó magyar ingatlanokra, és települ át Magyarországra
A 110 millió forint kormányzati támogatásból felépített román közösségi ház Battonyán az átadás napján, december 8-án .Fotó: MTI/Rosta Tibor

Romániában négy- vagy ötszörös árat kértek volna

Battonyára egyre többen költöznek a nyugat-romániai megyékből. Az aradi Erdei Emese 2014-ben vásárolt házat a településen. Amellett, hogy sokkal olcsóbban tudtak hozzájutni, mint otthon, családjával azt is előnynek tartották, hogy csendes, nyugodt környék. 

3 millió 700 ezer forintot fizettek az ingatlanért, akkoriban ez 12-13 ezer eurónak felelt meg. „Nekünk ez nagyon megérte, ennyi pénzért Romániában nem tudtunk volna házat venni” – mondta. Arad szélén vagy valahol a város közelében ennek csak a négy-ötszöröséért találtak volna házat.

Ingáznak, Aradra járnak be dolgozni. Általában fél óra alatt beér az iskolába, ahol tanít. „Ha városon át közlekednék a sok dugóban, időben ugyanannyi lenne, csak a távolság rövidebb” – jegyezte meg.

„Ennyi pénzért Romániában nem tudtunk volna házat venni” – egyre több romániai csap le a határmenti olcsó ingatlanokra
Fotó: Google Térkép

Nemcsak a munka miatt járnak át a szomszédba, tankolni és bevásárolni is oda mennek, mert sokkal olcsóbb. 

Ha hétvégén valamire nagyon szükségünk van, akkor azt természetesen megvesszük Magyarországon, de a nagybevásárlást mindig Romániában intézzük.

 

A Házon kívül nemrég bemutatta, hogy valóban nagyon megéri Romániában bevásárolni, akár 20-30 ezer forintot is megspórolhatunk. 

Minden harmadik-negyedik háznál aradi rendszámú autó parkol

Erdei Emese arról is mesélt, a helyiek közül már nagyon kevesen maradtak a településen, sokan elköltöztek, mivel nincs munkalehetőség. Sőt, már könnyebben találnak munkahelyet Romániában, mint a környéken. „Van például két cég Aradon, ahova már battonyaiak is járnak dolgozni, külön busz megy értük” – ismertette az aradi tanárnő.

Azt mondta, hétvégén látszik igazán, hogy milyen sokan odaköltöztek Romániából, mert olyankor mindenki otthon van. 

Minden harmadik-negyedik háznál aradi rendszámú autó parkol. Szerintem a lakosság 30-40 százaléka Arad vagy Temes megyei, de Hunyad megyéből is jönnek, sőt ismerek egy családot, aki Konstancáról, Románia másik végéből költözött ide.

Aki nem tud magyarul, az is elboldogul, befogadó, segítő környezetről számolnak be. Maria Ungur úgy döntött, nyugdíjas éveit Magyarországon tölti. 12 ezer euróért vettek házat. „Ha van egy problémám a postán vagy a városházán, és nem beszélem a nyelvet, azonnal küldenek egy tolmácsot, aki tud románul. Nagyon segítőkészek ilyen szempontból, jól fogadtak, nem voltak elutasítók” – részletezte a nyugdíjas asszony a Digi24-nek.  

Adela Todoran pedig a temesvári zajtól akart megszabadulni, ezért választott egy csendes, határ menti magyar települést. Ötezer euróért vásárolt egy 150 négyzetméteres házat és egy 4 ezer négyzetméteres telket, amit üdülőházzá fog átalakítani – derül még ki a román portál riportjából.

Megbíznak a magyar építőmunkásokban

A temesvári Stelu Iordache is hétvégi házba fektetett, ő Orosházát választotta. Az rtl.hu-nak elmondta, 2008-ban vásárolta meg a telket, háza 2010-re készült el. Egy panziótulajdonos barátja csábította Magyarországra, akinek a városban van a vállalkozása. Azt mondta, akkoriban számára megfelelő árat fizetett érte, és többek között a „nagyon szép” fürdők, gyógyfürdők miatt választotta ezt a várost.

Elismerően szólt a magyar építőmunkásokról, biztos volt benne, hogy jobban megéri telket venni, és rájuk bízni az építkezést. 

A magyar mesteremberek sokkal jobban dolgoznak, sokkal minőségibb munkát végeznek, mint nálunk

– hangsúlyozta. A helyi közösséget befogadónak tartja, szomszédjával jó a viszonya, igaz, ebben segíthetett, hogy valamelyest ért magyarul, jegyezte meg.

Iordache példáját ismerősei is követnék, de a jelenlegi lehetőségek már nem túl csábítóak, felmentek az ingatlanárak, tette hozzá. Az ingatlanszakértők mindenesetre arra számítanak, hogy idén is nagy érdeklődés övezi majd az ingatlanokat a határ menti magyar településeken.

A Házon kívül nemrég bemutatta azokat a magyar településeket, ahol akár egy teljes családi házat is lehet venni kétmillió forint alatt. Több esetben az magyarázza az alacsony ingatlanárakat, hogy nincs munkalehetőség, vagy éppen annyira van messze a több munkalehetőséget kínáló nagyobb városoktól, hogy már ne érje meg oda költözni és onnan ingázni.


Nyitókép: MTI/Varga György

#Gazdaság#románia#ingatlanárak#határátkelő#befektetés#ingázók#ingatlan#ma

Címlapról ajánljuk