Gazdaság

6,5 milliárd forint állami támogatást kapott Tiborcz István cége egy egyedi kormánydöntéssel

rtl.hurtl.hu

2023. február 14. 13:40

De egy orosz cég is kapott támogatást bőségesen. A szerződést már azután írták alá, hogy kitört a háború. 

Összesen 131,6 milliárd forint támogatást osztott szét egyedi kormánydöntésekkel (EKD) a külgazdasági minisztérium különféle nagyvállalatok (főleg multik) beruházásaira – derül ki a tárca által közzétett adatokból, amelyeket a hvg.hu nézett át

A 2022-es kedvezményezettek közül említésre érdemes a Waberer’s, amely 6 milliárd forintot kapott egy 18 milliárd forintos összértékű logisztikai központra és 390 milliót egy szolgáltató központra. Ezért összesen 213 darab munkahelyet kell leszállítania a cégnek.

Biztos fatális véletlen, de a támogatási szerződéseket pár nappal az után írták alá, hogy kiderült: a miniszterelnök veje, Tiborcz István beszáll a vállalatba.

  • Tavaly a legtöbb támogatást, 13,5 milliárd forintot a BMW kapta 300 új munkahelyért, 10 milliárd forint feletti összeg jutott még a török Sisecam üvegcsomagolás-üzemére és az olasz tulajdonban levő Kometa húskészítménygyártó kapacitásainak bővítésére.
  • 6,8 milliárd forintot kapott az orosz tulajdonú Arnest új aeroszol töltőüzemére – a támogatási szerződést áprilisban írták alá, tehát már a háború kitörése után.
  • A magyar tulajdonú cégek közt a legtöbb támogatást, 6,6 milliárdot a Bayer Construct fürdőszoba-összeszerelő üzeme kapta. Ezt követi a Waberer’s logisztikai központjának 6 milliárd forintja.
  • A dán Lego nyíregyházi gyárának bővítéseihez 5,8 milliárd forinttal járul hozzá a magyar állam, és ezért még munkahelyeket sem kell teremtenie. 

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

#Gazdaság#tiborcz istván#egyedi kormánydöntés#waberer's#állami támogatás#kkm

Címlapról ajánljuk