Gazdaság

Balkáni márkanevet kap a magyar Vodafone, kisebbségi jogokat az állam

rtl.hurtl.hu

2023. február 13. 16:51

A többségi tulajdonos 4iG szerint jó hatással lesz a piacra a „tőkeerős nemzeti szolgáltató” belépése.

A magyar állammal karöltve vásárolta meg a Vodafone-t a korábban Mészáros Lőrinc cégbirodalmába tartozó 4iG, amelynek elnöke, Jászai Gellért a Portfoliónak adott interjút. Ebből többek közt kiderül, hogy:

  • Száz napot adtak maguknak a Vodafone-felvásárlás lezárulta után, hogy megismerjék a vállalat folyamatait és előkészítsék az integrációt. Ebben a Vodafone menedzsmentjére és munkatársaira is számítanak.
  • A tulajdonosváltással több vezető is távozott, akik a Vodafone nemzetközi hálózatában folytatják pályafutásukat, ez indokolta a menedzsment átalakítását gyakorlatilag már az első napon.
  • Két-három éven belül végbe mehet a teljes integráció a 4iG hazai és nemzetközi távközlési érdekeltségei közt.
  • A Vodafone-ba 49 százalékos részesedéssel belépő magyar államnak kisebbségi jogai vannak, „amely mellett természetesen rendelkezik a szükséges garanciákkal is a befektetése védelmére, valamint az érdekeinek szükséges mértékű képviseletére”.
  • A Vodafone ugyanolyan feltételekkel tud majd indulni a közbeszerzéseken, mint más társaságok, amelyekben nincs állami tulajdon.
  • Inkább a fejlődés gátját jelenti, mint a versenyt támogatja az a „régi ökölszabály”, miszerint minél több a szolgáltató a piacon, annál nagyobb a verseny; egy tőkeerős nemzeti szolgáltató megjelenése jótékony hatással lesz, mert érdemi kihívója lehet a legnagyobb szolgáltatóknak.
  • Felszámolhatóvá válnak azok a geográfiai alapon létrejött monopóliumok, ahol a sokszereplős piac ellenére eddig csak egy távközlési szolgáltató volt jelen.
  • A versenyt támogatja az 5G alapú otthoni internetszolgáltatások elterjedése is.
  • A 4iG balkáni leánycégeihez hasonlóan itthon is az ONE márkanevet vezetik be.
  • Az izraeli kommunikációs minisztérium egyelőre 20 százalékos tulajdonszerzést hagyott jóvá a 4iG-nak a SpaceCom vállalatban, de továbbra is törekednek a többségi tulajdon megszerzésére. Ennek időpontja nem befolyásolja a magyar műholdprojekt megvalósításának ütemtervét.

Mint arról korábban a Híradóban beszámoltunk, az államnak és a 4iG-nak 660 milliárd forintjába kerül a Vodafone-üzlet, de a 4iG is részben állami kezességvállalással kap hitelt a vásárláshoz.

 

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

#Gazdaság#4iG#vodafone#Jászai Gellért#távközlés

Címlapról ajánljuk