Gazdaság

Napokon belül megveheti az állam és a 4iG a Vodafone-t

rtl.hurtl.hu

2023. január 8. 14:55

Kormányhatározat jelent meg egy MFB-s hitelkeretről, amit a távközlési cég megvételére használhat fel a 4iG cége, az Antenna Hungária.

Mintegy 425 millió eurós, azaz csaknem 170 milliárd forintos hitelkeret biztosítását hagyta jóvá a kormány a Magyar Fejlesztési Bank számára,  a tőkekövetelés 80 százalékának állami kezességvállalása mellett – írja a Portfolio.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint az MFB a hitelkeretet a Vodafone Magyarország 51 százalékos tulajdonrészének megvásárlásához biztosíthatja a 4iG leányvállalata, az Antenna Hungária számára. A Portfolio szerint ez többek között azt jelenti, hogy napokon belül lezárulhat a Vodafone megvásárlása.

A 4iG augusztusban jelentette be, hogy a magyar állammal közösen megvásárolnák a Vodafone Magyarország 100 százalékát. Amennyiben a 714 milliárd forintos tranzakció végbemegy, úgy a 4iG 51 százalékos, többségi tulajdonosa lehet a Vodafone Magyarországnak, míg az állam a 49 százalékos kisebb részt kapná.

A nagyon megdráguló forintkamatok mellett a társaság szívesen kérne eurófinanszírozást, de a magánpiac ilyet nem szívesen adna, mert a Vodadone magyar cégének forintbevételei keletkeznek majd, a devizahitel kockázatos lenne – emlékeztet a Telex.

Ezt a kockázatot vállalta most be az állam, ráadásul úgy, hogy a magáncég nemcsak állami hitelt kapott, de állami kezességet is.

Vagyis a cégben az állam kisebbségben lesz, a magánoldal többségben, ugyanakkor a kockázatok többsége az államé.

Nyitókép: A 4iG épülete. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László.

#Gazdaság#vodafone#vásárlás#4iG#Magyar Fejlesztési Bank#MFB#hitelkeret#kormányhatározat

Címlapról ajánljuk