Gazdaság

Botrányba fulladt Nyíregyházán az akkumulátoralkatrész-gyár ügyében hirdetett közmeghallgatás

rtl.hurtl.hu

2023. január 31. 11:04

Több száz ember előtt zárták be a kormányhivatal bejáratát.

A Népszava tudósítása szerint botrányba fulladt az a közmeghallgatás, amit a Nyíregyházára tervezett, akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó üzem miatt hirdettek meg kedd délelőttre.

A kormányhivatal épülete előtt több százan rekedtek, miután jóval az esemény kezdete előtt bezárták az épület főbejáratát, noha a lap szerint még sokan beférnének. A Népszava tudósítója két üvegajtó között rekedt két tucat másik emberrel, akiket se az épületbe, se az utcára nem engednek ki.

Többen rugdosni kezdték az üvegajtókat, azt követelve, hogy engedjék be a tömeget. Kívül rekedt Apáti István jobbikos országgyűlési képviselő, valamint számos újságíró és forgatócsoport is.

Korábban a Szabad Európa azt írta: az önkormányzat szerint nem akkumulátorgyár, hanem akkumulátortakarótartólemez-gyártó létesítmény épül, a cég profilja lemezmegmunkálás, felületkezelés, porfestés és PVC-bevonatolás.

A Momentum nyíregyházi önkormányzati képviselője, Babosi György a Szabad Európának azt mondta: véletlenül értesült a közmeghallgatásról, és ő írt róla helyi Facebook-csoportokban először, „azóta itt áll a bál”. Szerinte sokan félreértették a hirdetményt és akkumulátorgyár ellen kezdtek tiltakozást szervezni, noha ő maga is hangsúlyozza, hogy a Nyíregyházára tervezett üzem teljesen más, mint a debreceni gyár.

Ugyanakkor úgy véli, fennáll a veszélye, hogy előbb-utóbb egy akkumulátorgyártó cég is megkörnyékezheti a várost, hiszen „Debrecenben is úgy kezdődött, hogy először szeparátorfólia-gyártás volt”. Ezért levelet írt a polgármesternek arról érdeklődve, hogy tervezi-e a városvezetés, hogy ilyen cégek megjelenjenek a városban, de nem kapott választ.

Hétfőn az RTL Híradó arról számolt be, hogy bár a kormány azzal védi a debreceni akkumulátorgyár-beruházást, hogy Németországban ugyanolyan üzem működik, a hajdú-bihari megyeszékhelyre tervezett létesítmény háromszor akkora lenne és hétszer többet termelne. Az LMP szerint az akkumulátorgyártás elhasználja és elszennyezi vizeinket, energiaigényét pedig szinte képtelenség kiszolgálni.

Nyitókép (illusztráció): iStock / Getty Images Plus

#Gazdaság#nyíregyháza#közmeghallgatás#akkumulátorgyár

Címlapról ajánljuk