Gazdaság

Nagy Márton: Magyarország hamarosan felminősítésre számíthat

Dévai LászlóDévai László

2023. január 29. 6:54

A gazdaságfejlesztési miniszter szerint a következő hónapokban látni lehet majd, hogy az infláció csökken, a gazdaság pedig elkerüli a recessziót.

Szombaton az rtl.hu is megírta, hogy rontott Magyarország besorolásán az S&P Global Ratings hitelminősítő intézet, ahol már csak BBB mínusz/A-3 kategóriában van a magyar adósbesorolás, ami egy fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Napokkal korábban egy másik intézet, a Fitch Ratings is negatívra rontotta Magyarország adósbesorolási kilátásait.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a leminősítésekre reagálva a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában elmondta, hogy a kormány intézkedései be fognak érni, az eredményeket pedig a következő hónapokban látni lehet majd látni. A miniszter szerint az infláció csökkenni fog, a gazdaság pedig elkerüli a recessziót.

Idén 1,5 százalékkal, jövőre pedig 4 százalék fölött nőhet a gazdaság.

– idézi az MTI a műsorban elhangzottakat.

Nagy Márton hangsúlyozta: a kormány elkerüli a recessziót, beindítja a növekedést, az infláció letörésében pedig együtt dolgozik a Magyar Nemzeti Bankkal. A miniszter kiemelte, hogy a magas energiaárak már csökkentek, bár a koronavírus-válság előtti szinthez képest még magasak, de konszolidálódtak.

Szerinte ugyan a kamatok továbbra is magas szinten vannak, de ha az infláció csökken, akkor a jegybank is fordulatot vehet, elkezdheti óvatosan csökkenteni a kamatokat.

Nagy Márton elmondta, hogy ugyan januárban még 25 százalék fölötti lehet az infláció, de véleménye szerint februárban már mérséklődés várható, és ezután gyors csökkenés következhet be, év végére pedig egyszámjegyűvé válhat a drágulás. A miniszter további optimista becslései szerint

  • idén tovább csökkenő, 73,5 százalékos GDP-arányos államadósságot tervez a kormány, jövőre pedig 69,7 százalékost
  • a költségvetési hiány idén 3,9 százalékos lehet GDP-arányosan, jövőre viszont 2,5 százalékosra csökkenhet.

Nagy Márton a Standard&Poor's nemzetközi hitelminősítő új besorolására reagálva kijelentette: hamarosan felminősítésre számíthat Magyarország. Felidézte, hogy a hitelminősítő szerint a magas energiaárak, a magas kamatok, a bizonytalan gazdasági kilátások, valamint a magas államadósság megnehezítik a magyar kormány törekvéseit a gazdaság konszolidálására, stabilizálására.

A miniszter továbbá úgy látja, hogy a Standard&Poor's új besorolása nincs jelentős hatással az ország finanszírozási képességére. Ugyanakkor hangsúlyozta: küzdeni kell, hogy a felminősítések megtörténjenek.

Nyitókép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) konferenciáján. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd.

 

#Gazdaság#leminősítés#felminősítés#Nagy Márton#magyarország

Címlapról ajánljuk