Kiderült: méregdrágán vette az orosz gázt MagyarországA novembert megelőző hat hónapban 15 százalékkal érkezett drágábban az orosz gáz Magyarországra az adatot közlő uniós tagállamok átlagánál.
Gazdaság

Kiderült: méregdrágán vette az orosz gázt Magyarország

rtl.hurtl.hu

2023. január 25. 10:52

A novembert megelőző hat hónapban 15 százalékkal érkezett drágábban az orosz gáz Magyarországra az adatot közlő uniós tagállamok átlagánál.

A G7 cikke szerint novemberben ugyan némileg csökkent ugyan az orosz importgáz átlagára Magyarországon, így sem sokkal maradt azonban el az egy hónappal korábbi történelmi csúcstól. Az Eurostat külkereskedelmi statisztikái szerint egy köbméter átlagosan közel két és fél euróért, akkori árfolyamon 965 forintért érkezett az országba. Ezzel szemben ugyanebben a hónapban a piaci ár már már jóval alacsonyabb volt: az átlagos tőzsdei jegyzés nem érte el az egy eurót.

A tőzsdei árak mozgása miatt a G7 a magyar importárat más országok hasonló áraihoz viszonyította. Azonban így is kifejezetten sokat fizetünk.

Novemberben például messze nálunk volt a legdrágább az orosz gáz.

Még a listán második helyen álló lettekhez is nagyjából 7 százalékkal olcsóbban érkezett egy köbméter mint Magyarországra, az EU-s átlagár pedig ötödével volt alacsonyabb a magyarnál. 

A lap gyűjtése szerint itthon rendre a legmagasabbak között van az orosz importgáz ára az egész unióban, és nem csak az egyes hónapokban, hanem hosszabb távon is.

A novembert megelőző hat hónapban 15 százalékkal érkezett drágábban az orosz gáz Magyarországra az adatot közlő uniós tagállamok átlagánál. A teljes 2022-es évre pedig ennél is nagyobb, közel 30 százalékos a különbség.

A lap szerint az utóbbi, nagyon jelentős eltérésben az is komoly szerepet játszik, hogy miközben az EU országainak nagy többsége az év második felében – saját döntése, vagy a szállítások elapadása miatt – jóval kevesebb orosz gázt vásárolt, mint korábban, Magyarországon nem ez volt a helyzet. A legdrágább időszakban hozzánk több orosz gáz érkezett, mint más országokba.

A lap szerint az októberi nagymennyiségű orosz import azért is furcsa, mert ekkor már megvolt a magyar piaci szereplők, és így az MVM lehetősége is arra, hogy nagymennyiségben, jóval olcsóbban vásároljon nyugatról gázt.

Nyitókép: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

#Gazdaság#gáz#oroszország#eurostat

Címlapról ajánljuk