Gazdaság

Gázerőműveket telepíthet a kormány

rtl.hurtl.hu

2023. január 18. 20:52

Az energiaügyi államtitkár szerint egész Európa ezt csinálja a háttérben, csak nem plakátolják ki.

A kormány új gázerőművek építését tervezi annak érdekében, hogy a tovább bővülő napelemes termelésből adódó egyenlőtlenségeket ellensúlyozni tudják – derült ki a Hír Tv adásából. 

A műsornak Steiner Attila energiaügyi államtitkár volt a vendége, aki elmondta: kialakultak olyan területek, ahol hálózati problémák adódtak abból, hogy hirtelen túl sok napelem termelt a hálózatra. Ezeken a területeken a kiegyenlítést kell megoldani, azaz arra az időszakra kell áramot termelni, amikor nem süt a nap, és az erőművek nem képesek elegendő energiát előállítani. 

Ennek két megoldása lehet: tárolni kell az energiát, vagy erőműveket kell telepíteni a holtidőszak energiaellátásának biztosítására. 

Alapvetően földgáz tüzelésű erőműveket lehet telepíteni viszonylag gyorsan, amelyek nagyon rugalmasak, könnyen ki és be lehet őket kapcsolni, amikor szükség van rájuk

– fogalmazott Steiner Attila. Hozzátette: „ezeknek a kibocsátása amúgy viszonylag kevésnek mondható és értelemszerűen itt mindig törekszünk majd arra, hogy a lehető legmodernebb technológiát alkalmazzuk. Amúgy egész Európa ezt csinálja a háttérben, csak nem plakátolják ki”.

Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Getty Images

#Gazdaság#kormány#gázerőmű#napelem#ellátás

Címlapról ajánljuk