Gazdaság

Magyarország hoppon maradt, a szomszéd országokba már megérkeztek az uniós milliárdok

rtl.hurtl.hu

2023. január 17. 5:44

A környező országokban már javában költik a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz alapjaiból származó hatalmas összegeket. 

Miközben a magyar kormány propagandaháborút vív az Európai Unióval és birkózik a jogállamisági és korrupcióellenes feltételek teljesítésével, addig a környező országokban már javában költik az uniós eurómilliókat, írta meg a 24.hu

Amíg hazánk még egyetlen centet sem kapott a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) alapjaiból és legkorábban a tavasz végéig biztosan nem is kap, addig 

Romániának már 6,3 milliárd eurónyi kifizetést folyósított az Európai Bizottság (EB) az RRF-ből 2021 decembere óta.

Ez 2500 milliárd forintot tesz ki, ami több mint amennyi vissza nem térítendő forrás összesen Magyarország rendelkezésére áll 2026-ig a helyreállítási eszközből – ez 5,8 milliárd euró, mintegy 2320 milliárd forint. A románok által lehívott 6,3 milliárd euróból 2,6 milliárd kedvezményes hitel, Magyarország esetében az összesen 9,7 milliárd eurónyi (3880 milliárd forint) hitelrész sorsa egyelőre ismeretlen. Románia decemberben további 3,22 milliárd euróra (közel 1300 milliárd forint) nyújtott be támogatási igényt.

Szlovákia 2021 októbere és 2022 októbere között 1,21 milliárd eurót (488 milliárd forint) hívott le az RFF-ből, ami nagyobb összeg, mint amennyit a magyar kormány összesen vár 2023-ra az alapokból. Októberben pedig 708,8 millió eurós (284 milliárd forint) támogatási igénnyel álltak elő. Horvátországnak tavaly március óta 1,4 milliárd eurót (560 milliárd forint) folyósítottak, Bulgária decemberben körülbelül ugyanekkora összegű RRF-forrást hívott le. Csaknem 1 milliárd euróhoz jutott már Csehország, és eurószázmilliókat költhetnek a kis Balti-országok, valamint Szlovénia is.

A kormány pályázati oldalán az látszik, hogy már több mint 30 felhívást hirdettek ki az RRF-pénzekre 2021 óta, ám a források beragadása miatt ezek a programok többnyire állnak.  A helyzet legnagyobb kárvallottjai a lakossági napelemes pályázat igénylői: hiszen a 43 379 nyertes pályázatból a múlt hétig összesen 41 esetben történtek kifizetések. A 201 milliárdos keretösszegű programból mindössze 78 millió forintot sikerült kiutalnia a kormányzatnak, miközben szeptemberben még azt ígérte, hogy 2022 végéig a teljes összeget folyósítja.

Még Gulyás Gergely szerint is „szánalmas és borzalmas az állam teljesítménye” a napelemek ügyében:


Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Gazdaság#helyreállítási alap#európai bizottság#uniós pénz#szlovákia#románia#szlovénia

Címlapról ajánljuk