Gazdaság

Döbbenetes adat: a világ leggazdagabb 1 százaléka kétszer annyit keresett két év alatt, mint a maradék 99 százalék

rtl.hurtl.hu

2023. január 16. 17:54

Alig két év telt el 2020 óta, de pénzügyileg ez minden idők legjobb évtizede a milliárdosok számára – mondta az Oxfam jótékonysági világszervezet szóvivője. Felvetették egy ötszázalékos adó ötletét, amit a milliárdosokra vetnének ki. 

A világ legvagyonosabb rétegének, az emberiség mindössze 1 százalékát kitevő globális elitnek a jövedelme az elmúlt két évben mintegy kétszerese volt annak, mint amennyit az összes többi ember keresett  állítja az Oxfam jótékonysági szervezet hétfőn kiadott jelentésében.

A szervezet a jelentést a davosi Világgazdasági Fórum (WEF) első napjára időzítette.

Az Oxfam az egyre nagyobb globális szegénység csökkentése érdekében indokoltnak tartaná, hogy  a multimilliárdosokat extra ötszázalékos személyi jövedelemadóval sújtsák. Ezzel az adóemeléssel 1,7 ezer milliárd dollárt (628,2 ezer milliárd forint) szedhetnének be, ami kétmilliárd mélyszegénységben élő emberen segíthetne – állítják.

Davosban több mint száz ország képviselője, köztük több mint 50 állam- vagy kormányfő a világot sújtó élelmiszer-, energia- és egyéb válságok megoldásának módjait vitatja meg.

A WEF legaktívabb bírálója, az Oxfam szerint a globális elitbe tartozó milliárdosok gyakran csak a szájukat jártatják, és nem foglalkoznak a szegényeket érintő valódi problémákkal.

„Amíg az átlagembernek a napi élelemszükséglet beszerzése érdekében is áldozatot kell hoznia, addig a szupergazdagok a legvadabb álmaikat is megvalósítják” – mondta Gabriela Bucher, az Oxfam vezérigazgatója. 

Alig két év telt el 2020 óta, de már kijelenthetjük, hogy pénzügyileg ez minden idők legjobb évtizede a milliárdosok számára

 – mondta.

A The Survival of the Richest című jelentés szerint a globális elit összesen 42 ezer milliárd dollárt (15 400 ezer milliárd forint) keresett az elmúlt két évben. „A milliárdosok vagyona akkor is 2,7 milliárd dollárral (993,2 milliárd forint) növekszik naponta, amikor az infláció legalább 1,7 milliárd munkavállaló bérét emészti fel” – olvasható a jelentésben.

Az Oxfam ezúttal is jórészt az energia- és élelmiszerhiánnyal, valamint az életszínvonallal kapcsolatos égető kérdéseket helyezi a középpontba. A jótékonysági szervezet statisztikái szerint 2022-ben az élelmiszer- és az energiavállalatok profitjukat több mint kétszeresére növelték, ezzel 257 ezer milliárd dollárral (94 700 ezer milliárd forint) gyarapították részvényeseik bevételeit.

A járvány, az egyéb konfliktusok és nem utolsó sorban az ukrajnai háború lényegesen visszavetett minket a szegénység, az éhínség, az oktatás és az egészségügy területén is, miközben a gazdagok csak még gazdagabbak lettek

 – hangsúlyozta Svenja Schulze német gazdasági együttműködési és fejlesztési miniszter. „Amennyiben nem javítunk az egyenlőtlenségeken a világban, úgy nem leszünk képesek leküzdeni ezeket a válságokat" – hangoztatta.

Nyitókép: Pénz, illusztráció. Fotó: Pixabay.

#Gazdaság#Oxfam#gazdagok#davos#Világgazdasági fórum#milliárdosok

Címlapról ajánljuk