Az atlétikai vb rendezése is milliárdokat visz el, nem csak az építkezés költségei felfoghatatlanokBudapest nem kapta meg az ígért pénzt, amely nagyságrendekkel kisebb, mint amennyit az atlétikai világbajnokság infrastrukturális előkészítése és rendezése elvisz. Az előkészítésre állami céget hoztak létre, a rendezvényszervezési megbízást egy nyíltan a Fidesszel szimpatizáló üzletember cégei kapták. Mivel ez csak az első ütem, a szervezés és az azzal összefüggő feladatoknál a végösszeg a mostani milliárdos keretszerződésnél is több lehet.
Gazdaság

Az atlétikai vb rendezése is milliárdokat visz el, nem csak az építkezés költségei felfoghatatlanok

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2023. január 13. 5:29

Budapest nem kapta meg az ígért pénzt, amely nagyságrendekkel kisebb, mint amennyit az atlétikai világbajnokság infrastrukturális előkészítése és rendezése elvisz. Az előkészítésre állami céget hoztak létre, a rendezvényszervezési megbízást egy nyíltan a Fidesszel szimpatizáló üzletember cégei kapták. Mivel ez csak az első ütem, a szervezés és az azzal összefüggő feladatoknál a végösszeg a mostani milliárdos keretszerződésnél is több lehet. 

Nettó 2,1 milliárd forintos keretszerződést kötött az atlétikai világbajnokságot szervező cég és a nyíltan a Fidesszel szimpatizáló Balásy Gyula két cége – a Lounge Event Kft., valamint a Visual Europe Zrt. – a vb rendezvényszervezési és kommunikációs feladatainak első ütemére. 

Mivel első ütemről van szó, ez vélhetően nem a végleges összeg.

A Németh Balázs, az M1 Híradó korábbi hírolvasója által vezetett Budapest 2023 Atlétikai Világbajnokság Szervező Zrt. mint megrendelő a keretösszeg 70 százalékára, nettó 1,473 milliárd forintra vállalt lehívást, a fennmaradó 30 százalék opciós összeg. A szerződést október 20-án írták alá, a keretösszeg kimerüléséig (beleértve az opciós összeget), de legkésőbb idén március 31-ig érvényes. 

Atlétikai vb: a rendezés is milliárdokat visz el, nem csak az építkezés költségei felfoghatatlanok

Korábban részletesen bemutattuk, hogyan oszt ki százmilliárdos összértékben állami kommunikációs és rendezvényszervezési megbízásokat a Rogán Antal minisztériuma alatt működő Nemzeti Kommunikációs Hivatal Balásy Gyulának. A mostani megbízás is a hivatalon keresztül történt, ahogyan gyakorlatilag minden nagyobb állami kommunikációs, illetve rendezvényszervezési megbízás. 

Nem lesz drágább a stadion, ja de, mégis

Idén, augusztus 19-e és 27-e között Budapest ad otthont a kilencnapos sporteseménynek, amire a kormány vadonatúj helyszínt építtetett a Duna partjára. Októberben az RTL Híradó mutatta be, hogy a leggyakrabban csak atlétikai stadionként emlegetett Nemzeti Atlétikai Központ lesz Magyarország legdrágább sportlétesítménye. Nem sokkal később Csepreghy Nándor államtitkár a Híradónak azt mondta: 238 milliárd forintnál már nem lesz drágább a stadion. 


Tévedett: decemberben 246 milliárd forintra nőtt a Nemzeti Atlétikai Központ építési költsége. Az atlétikai stadion az ellenzéki vezetésű Ferencvárosban épült fel. A 2019-es önkormányzati választások után az újonnan megválasztott kerületi és fővárosi vezetéssel kezdett alkudozásba az Orbán-kormány, hiszen a főváros megtehette volna, hogy lemondja a vb rendezését. 2019 végén a Fővárosi Közgyűlés végül úgy járult hozzá a rendezéshez, hogy a kormány összesen 50 milliárd forinttal egészíti ki az Egészséges Budapest Programot. 

Utóbbi lényegében a szakrendelők felújítását jelentette – volna. Tavaly ugyanis a pénzt nem adta oda a kormány. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter hasonló érveléssel állt elő, mint az egyebek mellett fizetésemelésért küzdő pedagógusok esetében: ha megérkeznek az uniós pénzek, akkor folytatódhat a program.


A rendezvény szekerét a kormány nagy erőkkel tolja, a befolyó adóbevétel sem számít: tavaly decemberben az atlétikai vb-t kiemelt nemzetközi sportrendezvénnyé nyilvánították, a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség Zrt. és a Budapest 2023 Atlétikai Világbajnokság Szervező Zrt. pedig 4,88 milliárd forintig adómentességet kapott.

A kormány tavaly novemberben hozta létre a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség Zrt.-t, amelynek feladata a kiemelt nemzetközi sport- és sportdiplomáciai események, valamint az egyéb kiemelt állami rendezvények előkészítése és lebonyolítása. Az ügynökség a Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartozik, a tulajdonosi jogokat pedig a Nemzeti Kommunikációs Hivatal gyakorolja.

Nyitókép: Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, kormánybiztos egy startpisztollyal jelképesen elindítja a jegyértékesítést a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságra az Ensana Thermal Margitsziget Health Spa Hotelben 2022. december 12-én. Mellette Baji Balázs vb-bronzérmes gátfutó, a szervezőbizottság tagja , Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Nyári Dia színész. – Fotó: Kovács Tamás / MTI

#Gazdaság#atlétikai világbajnokság#Balásy Gyula#atlétikai stadion#közbeszerzés#ma#németh balázs

Címlapról ajánljuk