Gazdaság

Az atlétikai vb rendezése is milliárdokat visz el, nem csak az építkezés költségei felfoghatatlanok

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2023. január 13. 5:29

Budapest nem kapta meg az ígért pénzt, amely nagyságrendekkel kisebb, mint amennyit az atlétikai világbajnokság infrastrukturális előkészítése és rendezése elvisz. Az előkészítésre állami céget hoztak létre, a rendezvényszervezési megbízást egy nyíltan a Fidesszel szimpatizáló üzletember cégei kapták. Mivel ez csak az első ütem, a szervezés és az azzal összefüggő feladatoknál a végösszeg a mostani milliárdos keretszerződésnél is több lehet. 

Nettó 2,1 milliárd forintos keretszerződést kötött az atlétikai világbajnokságot szervező cég és a nyíltan a Fidesszel szimpatizáló Balásy Gyula két cége – a Lounge Event Kft., valamint a Visual Europe Zrt. – a vb rendezvényszervezési és kommunikációs feladatainak első ütemére. 

Mivel első ütemről van szó, ez vélhetően nem a végleges összeg.

A Németh Balázs, az M1 Híradó korábbi hírolvasója által vezetett Budapest 2023 Atlétikai Világbajnokság Szervező Zrt. mint megrendelő a keretösszeg 70 százalékára, nettó 1,473 milliárd forintra vállalt lehívást, a fennmaradó 30 százalék opciós összeg. A szerződést október 20-án írták alá, a keretösszeg kimerüléséig (beleértve az opciós összeget), de legkésőbb idén március 31-ig érvényes. 

Atlétikai vb: a rendezés is milliárdokat visz el, nem csak az építkezés költségei felfoghatatlanok

Korábban részletesen bemutattuk, hogyan oszt ki százmilliárdos összértékben állami kommunikációs és rendezvényszervezési megbízásokat a Rogán Antal minisztériuma alatt működő Nemzeti Kommunikációs Hivatal Balásy Gyulának. A mostani megbízás is a hivatalon keresztül történt, ahogyan gyakorlatilag minden nagyobb állami kommunikációs, illetve rendezvényszervezési megbízás. 

Nem lesz drágább a stadion, ja de, mégis

Idén, augusztus 19-e és 27-e között Budapest ad otthont a kilencnapos sporteseménynek, amire a kormány vadonatúj helyszínt építtetett a Duna partjára. Októberben az RTL Híradó mutatta be, hogy a leggyakrabban csak atlétikai stadionként emlegetett Nemzeti Atlétikai Központ lesz Magyarország legdrágább sportlétesítménye. Nem sokkal később Csepreghy Nándor államtitkár a Híradónak azt mondta: 238 milliárd forintnál már nem lesz drágább a stadion. 


Tévedett: decemberben 246 milliárd forintra nőtt a Nemzeti Atlétikai Központ építési költsége. Az atlétikai stadion az ellenzéki vezetésű Ferencvárosban épült fel. A 2019-es önkormányzati választások után az újonnan megválasztott kerületi és fővárosi vezetéssel kezdett alkudozásba az Orbán-kormány, hiszen a főváros megtehette volna, hogy lemondja a vb rendezését. 2019 végén a Fővárosi Közgyűlés végül úgy járult hozzá a rendezéshez, hogy a kormány összesen 50 milliárd forinttal egészíti ki az Egészséges Budapest Programot. 

Utóbbi lényegében a szakrendelők felújítását jelentette – volna. Tavaly ugyanis a pénzt nem adta oda a kormány. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter hasonló érveléssel állt elő, mint az egyebek mellett fizetésemelésért küzdő pedagógusok esetében: ha megérkeznek az uniós pénzek, akkor folytatódhat a program.


A rendezvény szekerét a kormány nagy erőkkel tolja, a befolyó adóbevétel sem számít: tavaly decemberben az atlétikai vb-t kiemelt nemzetközi sportrendezvénnyé nyilvánították, a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség Zrt. és a Budapest 2023 Atlétikai Világbajnokság Szervező Zrt. pedig 4,88 milliárd forintig adómentességet kapott.

A kormány tavaly novemberben hozta létre a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség Zrt.-t, amelynek feladata a kiemelt nemzetközi sport- és sportdiplomáciai események, valamint az egyéb kiemelt állami rendezvények előkészítése és lebonyolítása. Az ügynökség a Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartozik, a tulajdonosi jogokat pedig a Nemzeti Kommunikációs Hivatal gyakorolja.

Nyitókép: Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, kormánybiztos egy startpisztollyal jelképesen elindítja a jegyértékesítést a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságra az Ensana Thermal Margitsziget Health Spa Hotelben 2022. december 12-én. Mellette Baji Balázs vb-bronzérmes gátfutó, a szervezőbizottság tagja , Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Nyári Dia színész. – Fotó: Kovács Tamás / MTI

#Gazdaság#atlétikai világbajnokság#Balásy Gyula#atlétikai stadion#közbeszerzés#ma#németh balázs

Címlapról ajánljuk