Gazdaság

Válságban még többet költ sportra a kormány

rtl.hurtl.hu

2023. január 10. 6:49

A tavaly nyáron elfogadott költségvetést rendeletben írták át decemberben.

2022 utolsó napjaiban rendeletben írta át a kormány az idei költségvetést, erre a pénzügyminisztérium szerint azért volt szükség, hogy „megvédjük a magyar családokat és a munkahelyeket, megőrizzük a nyugdíjak értékét, fenntartsuk a rezsicsökkentést és garantáljuk az ország biztonságát”.

Az idei költségvetést eredetileg még júniusban fogadta el az Országgyűlés, abban összesen 385 milliárd forintot terveztek sportra költeni. Az mfor.hu szerint a rendelettel átírt költségvetésben beazonosítható tételek alapján már 415 milliárd forintra rúghat a sportkassza, vagyis a kormány biztosan nem ezen a területen fog spórolni.

A módosítások között említik, hogy a „versenysport és szakmai feladatok támogatása” előirányzaton 28,7 milliárd helyett 58,4 milliárd forint szerepel, a kiemelt sportegyesületek 8,7 milliárd helyett 13,6 milliárd forintot kapnak, „sportági fejlesztési koncepciók megvalósításával összefüggő feladatok támogatására” 27,8 milliárd helyett 33,6 milliárd forintot költenek, az autó-motorsport támogatására 16,5 milliárd helyett 19,6 milliárd forintot szánnak.

Akad azért jelentősen megvágott előirányzat is: a „kiemelt nemzetközi sportesemény stratégiára” 29,6 milliárd helyett 13,4 milliárd forint jut idén. Ám ennek sem a spórolás az oka: a kormány ugyanis tavaly átruházta a kiemelt nemzetközi sportesemények lebonyolítását a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodára, ami erre és egyéb kiemelt állami rendezvények lebonyolítására 60,5 milliárd forintot költhet.

Nyitókép (archív): MTI / Marjai János

#Gazdaság#költségvetés#Sport#kormány#rendelet#válság

Címlapról ajánljuk