Gazdaság

Annyi gáz van Európában, hogy már alig tudják hova tenni

rtl.hurtl.hu

2023. január 6. 6:05

Ez az eredménye annak, hogy mindenki betárazott az enyhe télre.

Az irányadó holland tőzsdén az orosz-ukrán háború előtti szintre esett vissza a gáz ára szerdán. Jelenleg egy megawattórányi fűtőanyagért 65 eurót kérnek, utoljára tavaly január 20-án került ennyibe a gáz, akkor 64,8 eurót kellett egy megawattóráért fizetni. Ez leginkább

  • az enyhe európai tél
  • a visszafogott ipari fogyasztás
  • és a háborús ellátáskockázatok miatt rohamtempóban feltöltött tárolók miatt történt, írja a HVG.

A lap összefoglaló cikke szerint a gáz alacsonyabb árazásával a kereskedők a fogyasztás felpörgetésére játszottak, emiatt az áresés olyan szintet ért el, hogy lassan már jobban megérte volna gázzal áramot termelni. Akárhogy is, csütörtökön már megállt az áresés és újra drágulni kezdett a gáz, feltehetően azért, mert a kereskedők meggondolták magukat, és a szokatlanul meleg téli időjárás helyett a kockázatokra és a kínálat várható beszűkülésére fókuszálva kezdték el árazni a terméket.

Hogy ez a beszűkülés mennyire reális, azt most nehéz megmondani. A kockázatot nagyban növeli, hogy az Európába irányuló orosz vezetékes gázszállítások továbbra is nagyon korlátozottak - az Északi Áramlat felrobbant, a Jamalt Oroszország állította le, most csak a hozzánk Szerbia felől befutó Török (Balkáni) Áramlaton jön a kontinensre a Gazprom-termékből.

– írja a lap.

Ezzel szemben az LNG-s szállítmányok nemcsak a Közel-Keletről és az USA-ból, de Oroszországból is özönlenek Európába. Az orosz álláspont épp ezért puhulni látszik: Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes azt nyilatkozta, hogy Oroszország kész újraindítani a Jamalon a tavaly tavasszal leállított európai irányú szállításokat. Novak szerint erre azért volna szükség, mivel Európában továbbra is gázhiány van. A fent írtak tükrében egyértelmű, hogy ez nincs így és az oroszoknak egyre inkább szükségük van az európai pénzre. Nyáron még nagyon nem ez volt a helyzet, akkor még keménykedtek Európával, hogy Keletre is el tudják adni a gázt.

Az oroszok érvelése ezen a téren is sántít, tekintve, hogy a vezetékes gázszállítás a hajóshoz képest sokkal gyorsabb és olcsóbb, Kelet felé sokkal kevesebb cső épült ki az európai irányú csövekhez képest, és ha az oroszok ott akarják eladni a gázukat, akkor Ázsia már bejáratott ellátóihoz képest olcsóbban kell kínálniuk a fűtőanyagot, hogy új ügyfeleket tudjanak szerezni.

A lap azt írja, hogy a mostani olcsó gázár majd csak a márciusi gazpromos számlán érezteti a hatását. A holland tőzsdéhez képest két hónapos csúszással jelenik majd meg a hazai fogyasztást illetően az áresés, ami azt jelenti, hogy az esetünkben január elején a november eleji holland ár az irányadó, ez pedig 125 euró per megawattórát jelent.

Nyitókép: Marcin Bielecki/MTI/EPA-PAP

#Gazdaság#gáz#tél#energia#fűtés#enyhe

Címlapról ajánljuk