Gazdaság

A magyarok csaknem 40 százaléka arra számít, hogy jövőre romlik az anyagi helyzete

rtl.hurtl.hu

2022. december 30. 11:46

Az ellenzéki szavazók szemében egyenesen megbukott az Orbán-kormány eddigi válságkezelése, a Fidesz-szavazók viszont meglehetősen elégedettek vele. 

A magyar társadalom 39 százaléka arra számít, hogy romlik az anyagi helyzete 2023-ban – írta a 24.hu az IDEA Intézet reprezentatív közvélemény-kutatása alapján. A válaszadók közel negyede (22 százalék) nem vár változást, csaknem tizede (9 százalék) pedig a pénzügyi helyzete javulásában reménykedik.

A felmérés szerint a gazdasági válság a hazai foglalkoztatásban egyelőre nem érezteti hatását, de 

az elmúlt hónapokban a rezsiemelkedés, valamint az élelmiszer- és az üzemanyagárak drasztikus növekedése alapjaiban rengette meg a magyar háztartások egzisztenciáját. 

A Fidesz-szavazók 62 százaléka szerint a következő 12 hónapban stagnálni (43 százalék) vagy javulni (19 százalék) fognak anyagi kondíciói, és csak minden hatodik (16 százalék) válaszadó bizonyul borúlátónak a kérdésben. Ehhez képest az ellenzéki szavazók majdnem kétharmada (62 százalék) anyagi romlását vetíti előre, és csak egyötödük bízik abban, hogy jelenlegi anyagi helyzete jövőre is változatlan marad (16 százalék) vagy javulni fog (4 százalék).

A többség (62 százalék) egyáltalán nem vagy inkább nem tart attól, hogy egy fél éven belül elveszíti az állását,

A kutatásban a válaszadóknak az iskolai osztályzatoknak megfelelően egy ötös skálán kellett értékelnie az Orbán-kormány eddigi válságkezelését.

Az összes megkérdezett relatív többsége (42 százalék) 1-es értékelést adott, tehát úgy ítélte meg, hogy a kormány rosszul kezeli a jelenlegi válságot. 

A válaszadók kicsivel több mint negyedétől (27 százalék) azonban 4-es vagy 5-ös, tehát jó vagy kiváló értékelést kapott a kormányzat.

A pártpreferenciák szerinti bontás alapján elmondható, hogy az ellenzéki szavazók szemében egyenesen megbukott az Orbán-kormány eddigi válságkezelése, a Fidesz-szavazók viszont meglehetősen elégedettek vele. Ha nem is kiválónak, de megfelelőnek értékelik a kormányzat lépéseit – írja az IDEA Intézet.

Nyitókép: Benko Vivien Cher/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Gazdaság#idea#felmérés#közvélemény-kutatás

Címlapról ajánljuk