Gazdaság

Az ukránok szerint az egyik legnagyobb olajvállalat „vérdíjat” szed a háborún

rtl.hurtl.hu

2022. december 2. 7:05

A BP cáfolja Zelenszkij tanácsadójának állítását.

A BP olajvállalat „vérdíjat” keres a háborún oroszországi befektetései miatt, állította Oleg Ustenko, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vezető tanácsadója. Szerinte a cég több százmillió fontnyi pénzt gyűjthet össze, az orosz energiaóriásba, a Rosneftbe fektetett részvényei után.

A BP viszont azt állítja, hogy többé nem kap profitot a Rosnefttől, írja a BBC. Hozzátették, hogy még mindig tervben van, hogy eladják 19,75 százalékos részvényeiket a cégben. A lap hozzáteszi, hogy az orosz energiavállalatok a szankciók ellenére profitot termeltek idén, mivel lényegesen megemelkedett az olaj és a gáz piaci ára.

Ustenko levélben fordult a BP elnökéhez, Bernard Looney-hoz, és arra bíztatta, hogy erősítse meg a tervét, amely értelmében a cég nem profitál a háborúból. „Ez egyszerűen vérdíj, amit az inflált profit miatt szednek be, amit az ukrán civilek meggyilkolásán kerestek” – írta.

Szakértők szerint bár a BP divesztálása folyamatban van, a politikai helyzet komolyan megnehezíti a kivonulást. A múlt hónapban a Rosneft azt jelentette be, hogy 216 milliárd rubelnyi osztalékot fizet befektetőinek.

Nyitókép: Chris Ratcliffe / Bloomberg via Getty Images

#Gazdaság#bp#olaj#orosz-ukrán háború#vérdíj#zelenszkij#gáz

Címlapról ajánljuk