Gazdaság

Milliókat spórol a BKV azzal, hogy idén nem jár a karácsonyi ledvillamos

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. november 29. 18:42

A korábbi évek közkedvelt adventi látványossága az energiaválság előtt naponta 10-12 ezer forintjába került a budapesti közlekedési vállalatnak, idén jóval többe került volna az üzemeltetése.

A Telex érdeklődésére a BKV elárulta, hogy nagyságrendileg mennyit spórolnak azzal, hogy idén nem indulnak el a sokak által kedvelt budapesti fényvillamosok. A döntésről korábban az rtl.hu is beszámolt, miszerint idén szegényebb a budapesti közlekedési vállalat adventje: 

a karácsonyi hangulatról mindössze egyetlen, belül feldíszített UV nosztalgiavillamos járatai gondoskodnak Budapest több villamosvonalán.


A BKV a Telexnek azt írta, hogy a fényjáratok indításáról energiatakarékossági okokból mondtak le, ugyanis

a Fényflotta (7 villamos) üzemeltetési (energia) költsége milliós tétel lett volna a BKV számára.

Egy-egy ledekkel feldíszített villamos energiaköltsége az energiaválság előtti években napi 10-12 ezer forint volt, idén azonban jóval többe került volna ezek üzemeltetése. A legtöbbet a ledekkel sűrűn kidekorált adventi UV-villamos fogyasztott,

Arányait tekintve az UV adventi villamosra fér a legtöbb led (mintegy 40 ezer darab), így ha idén fényvillamosként indítottuk volna, az a jelenlegi energiaárak mellett önmagában is milliós költség lenne

– írta a BKV a Telexnek, hozzátéve, bíznak benne, hogy jövőre azért újra járhatnak majd a fényvillamosok.

Korábbi években jártak karácsony tájékán fénytrolik is Budapesten, feltehetően idén ezek sem indulnak majd, lesz helyettük azonban Mikulástroli, ami várhatóan szintén kidekorált belsővel rója majd a főváros útjait.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt / MTI

#Gazdaság#budapest#bkv#fényvillamos#energiaválság#adventi villamos

Címlapról ajánljuk